AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je povodom 14 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji rekao da Srbija nikada neće odustati od insistiranja na pravdi i kažnjavanju krivaca.

- Danas poručujemo da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti martovski pogrom na Kosovu i Metohiji, da nikada neće odustati od insistiranja na pravdi i kažnjavanju krivaca, i da nikada više neće dozvoliti da mu se nešto slično dogodi - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je onima koji štite odgovorne za zločin poručio da nikada ništa dobro nije proisteklo, niti može proisteći iz patnje drugih i prećutkivanja zlodela.

Prema njegovim rečima, martovski pogrom su bez sumnje organizovali albanske političke, kriminalne i parabezbednosne struktura, sa ciljem da se preostali Srbi etnički očiste sa prostora Kosova i Metohije.

- Ta namera je u mnogim delovima naše južne pokrajine, nažalost, uspešno sprovedena u delo - rekao je Đurić.

On je kazao da je neshvatljivo da je veliki deo međunarodne zajednice ostao ravnodušan pred tim masovnim zločinom i rešen da stvar prepusti zaboravu.

Đurić je rekao da po svojoj neselektivnosti, intenzitetu mržnje i rušilačkoj energiji, martovski pogrom nesumnjivo spada u red najmonstruoznijih zločina novijeg doba.

Sutra, 17. marta, navršava se 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga 1999, u kojima je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz domova u koje se ogromna većina nikada nije vratila.

#Kosovo

#Marko Đurić

'