AKTUELNO

Čim su dobili dojavu da je predsednik Srbije čvrsto odlučio da svim silama brani Srbe, Amerikanci su naredili da se ROSU povuče, a da Marko Đurić bude oslobođen.

Albanski specijalci iz jedinice ROSU povukli su se u ponedeljak uveče sa severa Kosova i pustili na slobodu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića onog trenutka kada su albanske vlasti u Prištini od Amerikanaca dobile dojavu da je Srbija odlučna da pošalje vojsku na Kosovo, piše Informer.

Odlično obavešteni izvori prenose da su Tači i Haradinaj promenili svoj prvobitni plan pošto su se ozbiljno uplašili odgovora države Srbije. Namera kosovskih vlasti bila je da Marka Đurića zadrže u pritvoru bar 48 sati, ali i da utvrde i dugoročno stacioniraju jedinice ROSU na severu pokrajine.

Jedan poziv je promenio sve

Sve se, međutim, promenilo u ponedeljak nešto pre 19  časova kada su američki obaveštajci javili da će predsednik Aleksandar Vučić, ako se agresija na sever nastavi, iste večeri narediti pokret Vojske Srbije na Kosovo!

- Albanci su dobili dojavu od CIA da se Vučić uopšte ne šali i da će po svaku cenu braniti Srbe na Kosovu. Da se jedinice ROSU nisu povukle sa severa i da nisu pustili Đurića iz pritvora, Vojska Srbije bi najkasnije oko 20 časova krenula da ulazi u pokrajinu... Kosovske vlasti imale su plan da Đuriću odrede pritvor do 48 sati i zadrže ga u ćeliji minimum do srede. Isto tako, hteli su da potpuno ovladaju severom Kosova. Na kraju su, ipak, morali da odustanu. Desio se taj famozni poziv iz Beograda, o kom priča i Đurić, a koji je sprečio realizaciju paklenog plana Prištine. Taj poziv je stigao od američkih obaveštajaca... - prenosi diplomatski izvor.

I dok niko od državnih zvaničnika Srbije juče nije želeo da komentariše ova saznanja, dekan Fakulteta za bezbednost Edukons Miroslav Bjegović kaže da su zapadne službe u više navrata imale priliku da se uvere da je predsednik Vučić spreman da zaštiti Srbe i Srbiju.

- Naravno da je predsednik Vučić u slučaju krajnje nužde spreman da pošalje vojsku i zaštiti narod i teritoriju. CIA je u poslednjih godinu dana u više navrata došla do zaključaka, a na osnovu poverljivih obaveštajnih podataka i analiza da je Vučić zaista spreman i na upotrebu vojske u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a posebno srpskog naroda na severu Kosova. Zato je CIA sada odmah intervenisala i uputila jasnu poruku kosovskom rukovodstvu, što je rezultiralo momentalnim puštanjem Đurića na slobodu i povlačenjem ROSU sa severa - navodi Bjegović.

Neminovna zaštita

Penzionisani oficir KOS Ljuban Karan kaže da je albanska provokacija upadom na sever Kosova i hapšenjem Đurića bila prilično opasna.

- U takvoj situaciji, predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić sigurno je, kao jedan od mogućih scenarija za odbranu razmatrao i mogućnost slanja vojske. To je prosto neminovno - naglašava Karan dodajući da se, na svu sreću, od vojne intervencije odustalo.

- Jedan od najstarijih vojničkih principa je da se ne smeju povlačiti potezi koje neprijatelj očekuje, a Albanci su, u ponedeljak, sigurno očekivali refleksnu reakciju i odgovor Srbije. Zaštita naših građana na Kosovu svakako da jeste prioritet, ali ne na način na koji neprijatelj to očekuje i zbog čega je, možda i sproveo celu ovu provokativnu akciju - napominje Karan.

Tri srpska zahteva Prištini, naš ZSO već od 20. aprila!

Odbornici deset opština sa srpskom većinom na KiM postavili su juče zahtev Prištini da u roku od tri nedelje počne s formiranjem Zajednice srpskih opština ili će to Srbi sami učiniti 20. aprila! Oni traže i kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike "unutrašnjeg dijaloga" u Mitrovici i ostavku ministra unutrašnjih poslova i direktora kosovske policije. Od međunarodnih misija, takođe, zahtevaju da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod.

Legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš jednoglasno su usvojili ove zahteve i predstavili grb i logo buduće ZSO.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

#Vojska

'