AKTUELNO

Kako je za NOVO JUTRO televizije Pink rekao šef Katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment prof. dr DuškaTomić, da je došlo do primene hemijskog oružja, morala bi da postoji bilo kakva klinička slika primene takvog oružja, a ona kao takva nije dokumentovana od strane lekara.

- Najava Trećeg svetskog rata zvuči previše dramatično izgleda u ovim okolnostima, međutim, ono što nas tera to je da sa jednom potpunom ozbiljnošću pratimo ovaj događaj i da ih analiziramo i naravno imamo svoj stav o tome što se dešava. To je još jednoo ddramatičnih “bureta baruta” na planeti - rekao je dekan Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta “Union”, prof. dr Violeta Rašković Talović.

Kako kaže, Sirija je jedan od političkih i bezbednosnih fenomena na kome se prelamaju samo politički uticaji zemalja koje poseduju izuzetno veliku moć.

- Logično je da su svi zabrinuti upravo ovim dešavanjima, koje su utemeljene velikim brojem žrtava rata koji se već nekoliko godina vodi na teritoriji Sirije. I ono što je najdramatičnije,  jeste to da se ne vidi rešenje sirijske krize - rekla je Talović.

Prema rečima šefa Katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment prof. dr DuškaTomića, u mnogo čemu nisu ponuđeni nikakvi relevantni i validni dokumenti da se Rusija može optužiti za takvu vrstu napada. - Sirija je veoma važna interesna sfera i SAD i Rusije. Za Rusku Federaciju je pitanje Sirije, pitanje za biti ili ne biti. To je buduće tvorište potencijalnog “Nabuko” naftovoda, koje su htele SAD da grade, takođe imaju i potencijalno čvorište i nekih drugih stvari koje baš ide preko teritorije Sirije – rekao je Tomić.

Kako kaže, da je došlo do primene bilo kakvog hemijskog oružja, morala bi da postoji bilo kakva klinička slika primene takvog hemijskog oružja. Ona kao takva nije zadokumentovana od strane lekara.

- Vrlo je diskutabilno, ali sa druge strane ne želim ni da opovrgavam – rekao je Tomić.

- Celokupna opozicija koju podržava Amerika je na istoj ideološkoj matrici kao što su i Al-Kaida i Nusra front i Islamska država. Stvar je samo o stepenu privrženosti toj priči. Ovde se radi o borbi režima koji ima sekularizirajuće tendencije i jedne opcije koji se trudi da Siriju vrati u srednji vek – rekao je prof.dr Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka.

Kako kaže, Amerikanci ne mogu da se odluče, oni, prema njegovim rečima, pokušavaju da nađu odgovarajućeg saveznika od dela muslimana koji nisu toliko ekstremni.

- Cela stvar je da bi Rusija bila izbačena iz cele priče prvo mora da bude smenjen Bašar al-Asad, a to se pokazuje kao malo teži zadatak. Amerika kao što vidimo nije tovoljno odlučna zato što ne zna šta će. Situacija je pokazala da se Bašar al-Asad ne može srušiti uz priču o poštovanju međunarodnog legitimiteta i stvar je vrlo teška, a on je sada još jači nego što je bio, a to znači da se ni Rusi ne mogu izbaciti iz Sirije – rekao je Jevtić.

#Rusija

#SAD

#Sirija

'