AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da predlog hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se ponovo utvrđuje istina o Jasenovcu, predstavlja najdublju uvredu za stotine hiljada žrtava ubijenih u ovoj fabrici smrti, za njihove porodice i čitav srpski narod.

Nažalost, prijedlog Grabar Kitarović ima pre svega za cilj da se Jasenovac predstavi kao radni logor, a ne logor smrti, i da se drastično smanji broj žrtava u Jasenovcu što je apsolutno neprihvatljivo, naveo je Linta u saopštenju.

On postavlja pitanje hrvatskoj predsednici da li je moguće da ne zna da su u najvećem koncentracionom logoru u NDH i na Balkanu muškaraci, žene i deca masovno ubijani na najsvirepije moguće načine samo zbog svoje nacionalne, rasne i verske pripadnosti? Da li je moguće da Kolinda Grabar Kitarović veruje da se može putem forenzike utvrdi tačan broj žrtava u Jasenovcu, ako se dobro zna da su ustaše žrtve masovno bacale u Savu ili spaljivale u pećima, a veliki deo dokaza je uništen i spaljen neposredno pre oslobađanja logora, naveo je Linta.

Da li hrvatska predsednica, pita on, misli da je moguće da neko u današnjoj Evropi pokrene pitanje o broju žrtvava u logorima smrti Aušvic ili Dahau?

#Jasenovac

#Kolinda Grabar Kitarović

#Miodrag Linta

'