AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je za TV PINK, da je važno da krivica za neuspeh pregovora ne padne na Srbiju i da moramo dati sve da pokažemo svetu da želimo kompromis i dogovor, ali da to ne zavisi samo od nas, već je ključ u rukama Vašingtona i Brisela.

- Uvek je dobro kada lideri zapadnog Balkana sednu za zajednički sto i otvoreno razgovaraju. Bez obzira na ogorčenje koje osećamo, razgovor i dijalog nema alternativu - rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Kako je rekao, naravno da smo ogorčeni kada vidimo ko sedi sa druge strane, ali Srbija ne može da bira sagovornike u Prištini, ali mora da se razgovara i da pokuša da se nađe kompromisno rešenje.

- Puno je sastanaka u zadnje vreme, i EU je sve prisutnija na našim prostorima. Ali džaba nam sve ako ovde ne bude ljudi, Balkan je pod strahovitom depopulacijom , sve je manje i Srba i Hrvata, i to predsednik dobro primećuje i naglašava. Mi smo suočeni sa činjenicom da će svi koji mogu otići - rekao je urednik lista "Alo" Vasilije Papović.

Kako kaže, najzanimljivije je da se Vučić i Tači nisu rukovali ovog puta, ali posle sramnog čina Prištine prema Marku Đuriću, zaista je predsedniku bilo teško da puži ruku Tačiju.

Foto: Printscreen

- Srbija nema evropski prostor i ne može sebi dozvoliti luksuz da ne razgovara i da odbije dijalog. U tom slučaju bi nas još više pritisli. Moramo da damo sve od sebe da se nađe bilo kakvo rešenje. Važno je da krivica za neuspeh pregovora ne padne na Srbiju i moramo dati sve od sve i pokazati svetu da želimo kompromis i dogovor, ali da to ne zavisi samo od nas. Međutim svi znamo da je ključ u rukama Vašingtona i Brisela i ako oni zaista žele ekonomski razvoj i mir na ovim prostorima oni će poslati poruke Prištini za postizanje toga - rekao je Linta.

Kako je rekao zaista nije siguran u dobre namere zapada kada su u pitanju ovi pregovori. - Čini mi se da rade sve da Kosovo proguraju u UN da Srbiji daju samo mrvice - rekao je Papović.

-Još uvek ne vidimo spremnost Amerike i EU za kompromis, zato je važno da imamo dijalog, ali da ne idemo ispod crvene linije koju ne smemo proći a to je stolica Kosova u UN - rekao je Linta.

Foto: Printscreen

Kako je rekao, dobro je poznato da Hag nikada nije bio sud u pravom smislu reči, oni su postojali samo sa jednim razlogom, a to je da se osude Srbi. - Zar je trebalo 12 godina da se na osnovu očiglednih dokaza osudi Atif Dudaković? Plašim se međutim da će od njegovog suđenja napraviti jedna farsa i da će na kraju biti oslobođen, voleo bih da to ne bude tako i da bude oslobođen, ali znajući kako su do sada radili ne bi me iznenadilo - rekao je Linta.

#Miodrag Linta

#Nacionalni dnevnik

'