AKTUELNO

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona rekao je da ovo što se dešavalo sa ministrom Vulinom je jedan od dokaza da Plenkovićeva vlada ne želi iskrenu normalizaciju odnosa sa Srbijom i da ne želi dijalog.

- Očigledno je bila namera da se poništi dobra atmosfera koja je stvorena nakon predsednika Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. U Hrvatskoj postoje jake snage koje ne žele dijalog i smatraju da nema šta da razgovaraju dok Srbija ne prizna ključnu tezu hrvatskog društva, a to je da je Srbija zajedno sa krajiškim Srbima izvršila agresiju na Hrvatsku, a da su Hrvati vodili narodnooslobodilački rat, mislim da je tu ključni problem – naglasio je Linta.

Kako dodaje, Hrvatska ne želi iskreni razgovor i rešavanje problema jer Srbija ne prihvata da bude ponižena i da prihvati teoriju o domovinskom ratu.

Danas se navršavaju 23 godine od operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", tim povodom Linta je rekao da se često previđa činjenica da je "Bljesak" samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije.

- Ne treba zaboraviti da je tokom jeseni 1991. godine sa područja većeg dela Zapadne Slavonije u nekoliko hrvatskih operacija proterano preko 70 hiljada Srba. Da je opljačkano, minirano i spaljeno oko 200 srpskih sela, da je uništeno preko 5 hiljada kuća, da smo imali dva zloglasna logora - podsetio je Linta.

On ističe da za operaciju "Bljesak" ne postoji ni jedna pravosnažna presuda i da niko nije osuđen za 283 ubijena Srbina.

Foto: Printscreen

Srđa Trifkovićem, politički analitičar je rekao da je koren problema u tome što je procesu svog konstituisanja proces integracije Hrvatske nacije bio zasnovan na većem ili manjem stepenu antagonizma prema Srbima.

- U procesu hrvatske etnogeneze ta kontradistinkicija, deo njihovog identiteta je u negativnom postavljanju prema Srbinu, kao toj mračnoj figuri, koja zapravo definiše njih same. To nije bio komplektan spektar hrvatske javne političke i kulturne scene, ali je postao dominantan – istakao je Trifković.

Nebojša Damnjanović, istoričar rekao je da je duboko nerazumevanje između Srba i Hrvata.

- Dve Jugoslavije koje su trebale da nas zbliže nisu izvršile tu svoju misiju. Celo naše jugoslovensko iskustvo nije ispunilo očekivanja. Stotine hiljada izbeglih Srba iz hrvatska je veliko breme koje ostaje i trajno aktuelizuje taj nerešivi konflikt među nama – kazao je Damnjanović.

On dodaje da je malo osnova za optimizam i da ne treba svoditi srpske žrtve na one u Jasenovcu jer ih je bilo mnogo više.

#Miodrag Linta

#Novo jutro

'