AKTUELNO

Normalizacija odnosa nastupila je posle smrti Fidela Kastra.

Evropska unija (EU) i Kuba potpisale su danas u Briselu sporazum o političkom dijalogu i saradnji, što je njihov prvi do sada dogovor o normalizaciji odnosa, saopšteno je iz Saveta Evrope. Sporazum su potpisali šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges Parilja i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Foto: Printscreen Youtube

- Privredne veze sa Evropom i dalje će biti prioritet za Kubu dok gradi svoju socijalističku ekonomiju - izjavio je Parilja novinarima nakon potpisivanja sporazuma. On je dodao da taj sporazum pokazuje da je uz dobru volju i obostrano poštovanje moguće ostvariti napredak i prevazići međusobne razlike, preneo je Sputnjik.

Foto: Tanjug AP

Odluka o normalizaciji odnosa EU i Kube usledila je posle smrti kubanskog političkog vođe Fidela Kastra i u jeku procesa približavanja Havane i Vašingtona, koji je marta ove godine započeo odlazeći predsednik SAD Barak Obama.

Mogerini je na ceremoniji potpisivanja sporazuma izjavila da na odnose izmedju EU i Kube neće uticati politika novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, naveo je AP.

Sporazum treba da odobri Evropski parlament, a zatim da ga ratifikuju i parlamenti država članica. U nedavnom saopštenju Saveta EU piše da će sporazum uspostaviti "novi pravni okvir za odnose EU i Kube", u cilju podsticanja trajnog razvoja te zemlje, unapređenja demokratije i ljudskih prava i nalaženja zajedničkih rešenja za prevazilaženje globalnih izazova.

A.V.

#EU

#Fidel Kastro

#Kuba

'