AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Nepalu, posetio je danas u Katmanduu Nepalsku privrednu komoru.

U razgovoru sa članovima Privredne komore Nepala i uglednim zvanicama, šef srpske diplomatije istakao je da su odnosi Srbije i Nepala tradicionalno dobri, da su zasnovani na uzajamnom razumevanju i poverenju.

Foto: Tanjug

Naglasio je da sledeće, 2019. godine, Srbija i Nepal obelešavaju 60 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa i izrazio nadu da će i privrednici Srbije i Nepala biti deo obeležavanja ove značajne godišnjice, kako bi se odnosi razvijali još snažnije.

- Vrlo me raduje napredak koji smo poslednjih godina postigli u ekonomskoj saradnji između Srbije i Nepala, posebno kroz prisustvo nepalskih kompanija u Srbiji. Tu svakako najpre mislim na "CG Corp", koja posluje u okviru 'Chaudhary group' iz Katmandua, i koja je 5. oktobra 2017. godine u Rumi otvorila svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju nudli i drugih polugotovih jela od testenina - rekao je Dačić.

Ministar je podvukao je da je Srbija je zainteresovana za unapređenje ekonomskih odnosa sa Nepalom, kako na nivou poveaćnja robne razmene, tako i na nivou investicija i učešća u infrastrukturnim i drugim projektima u Nepalu.

Foto: Tanjug

Dačić je istakao da srpska ekonomija ima snažan poljoprivredni potencijal i da smo zainteresovani da Nepalu ponudimo poljoprivredne proizvode, i saradnju u oblasti naueno-tehnieke saradnje u poljoprivredi.

- Smatram da je današnji susret prvi korak u uspostavljanju direktnih kontakata privrednih komora Srbije i Nepala, i nadamo se da aemo imati priliku da neke od prisutnih privrednika uskoro vidimo u Srbiji - istakao je šef srpske diplomatije.

Imajući u vidu udaljenost tržišta i nedovoljno poznavanje privrednih potencijala dve zemlje, Dačić je predložio češće susrete srpskih i nepalskih privrednika, organizovanje promotivnih aktivnosti u cilju prezentovanja privreda i njihovih mogućnosti za saradnju.

Foto: Tanjug

Nepalski privrednici prihvatili su predlog da dođu u posetu Srbiji i poseta će biti realizovana u septembru.

- Uveravam vas da aete u Vladi Republike Srbije, odnosno Privrednoj komori i nadležnim ekonomskim institucijama, a naravno i našoj Ambasadi u Nju Delhiju, imati kompetentne i blagonaklone sagovornike, koji vam stoje na raspolaganju za sve informacije, podatke i savete koji su vam potrebni u proceni vaših interesa i prilika za poslovanje u našoj zemlji. Nadam se da aemo se vrlo brzo sresti u Srbiji, gde ste uvek dobrodošli - zaključio je u obraćanju ministar Dačić.

#Ivica Dačić

#Nepal

'