AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost Televizije Pink uoči susreta sa predsednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i Rusije Vladimirom Putinom. Govori o rešavanju kosovskog pitanja i pokušajima da spasi ono što su generacije političara izgubile.

Predsednik Srbije rekao je da je država rekla da neće biti skupova i skupova nema.

- Bio je jedan manji incident i odgovorni će biti privedeni pravdi, ostalo protiče mirno. Očekujem da će za dva sata Hrtkovci biti odblokirani i ministar unutrašnjih poslova će doneti odluku da će svi moći normalno da se kreću - rekao je Vučić.

-  Država ima pravo da deluje ako smatra da može doći do narušavanja javnog reda i mira, a kada sve obezbedite onda kažu napravili ste geto od Hrtkovaca. Pa šta hoćete? Da pustimo da svi uđu i da imamo 500 tuča i krvoporliće i sutra nastavak sukoba, a da žrtve budu meštani Hrtkovaca - dodao je Vučić.

Vučić je preneo da je Vojislav Šešelj sa svojim pristalicama došao do sremskog sela Jarak, a iz Pravca Rume je Nenad Čanak došao sa svojim pristalicama. Kada je reč o indicentu, objasnio je da je do njega došlo kada je jedno lice napalo čoveka iz LDP koje je raširilo transparent „Šešelj je ratni zločinac?, te ukazao da je to lice pobeglo nakon napada i za njim traga policija.

- Verujem da će sve biti rešeno - kazao je on, napomenuvši da u Hrtkovcima živi oko 70 odsto Srba, i da su ostalo Mađari i Hrvati, da se radi o mirnom selu, u kojem svi žive u slozi.

Erdogan izrazio želju da lično dočeka Vučića

Vučić nakon emisije kreće ka Istanbulu, a kako je rekao, Redzep-tajip Erdogan je iskazao želju da ga lično sačeka na aerodromu, što je ogromna čast.

- Turski predsednik je izrazio želju da me lično sačeka na aerodromu. To govori i o gostopimstvu ali i o poštovanju prema građanima Srbije. To govori da su građani ove zemlje napravili nešto dobro u prethodnom periodu, pokazali da smo suverena država, a samo taki možemo da dobijemo poštovanje - kaže Vučić.

On je istakao da je Turska izuzetno snažna zemlja, za region Balkana velesila, i da je na nama da radimo na tome da imamo najbolje moguće odnose sa njima.

Kako je dodao, turska strana često govori da su današnji odnosi Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana poput odnosa kralja Aleksandra i kemala Ataturka, što govori o tome koliko je njima stalo do dobrih odnosa sa Srbijom.

Želja predsednika Turske da ga lično dočeka na aerodromu pokazuje da su građani Srbije postigli nesto, da smo suvereni i nezavisni u odlučivanju, da smo postigli rezultate.

- Samo kao takvi možete da dobije poštovanje drugih zemalja -rekao je predsednik Srbije, citirajuci Melansona koji, govoreći o podeli sveta, kaže da svi u svetskoj areni gledaju kako jedni druge da pojedu i da je zato bolje biti Godzila nego Bambi.

- Mi ne možemo da budemo Godzila, ali ni kao Bambi - poručio je Vučić, dodajući da je Srbija izabrala pravi put, poštovanja prema drugima, ali i prema sebi.

Kako je ukazao, robna razmena sa Turskom u odnosu na pre deset godin je udesetrostručena, a turski tursiti su najbrojni u Srbiji  i uveren je da će ih posle ove posete biti još više.

Rusija podržava Srbiju u borbi za Kosovo i Metohiju

Predsednik je rekao da će se 8. maja sastati sa Putinom u Moskvi kada će imati večeru sa ruskim predsednikom.

- Samo će izraelski premijer Netanjahua još biti na paradi koja slavi pobedu nad fašizmom 9. maja - objasnio je Vučić i dodao da će razgovarati o svim temama, o Kosovu, turskom toku, energetici, ekonomiji.

Vučić je podestio da je Rusija više puta pružila podršku Srbiji.

Rusiji dugujemo veliku zahvalnost pre svega za to sto smo zahvaljujuci Rusiji 2015. godine izbegli zig genocidnog naroda, rekao je Vučić i dodao da to Putinu neću nikada zaboraviti.

- Rusija je podrška za tešku borbu oko KiM u kojoj ne možemo biti pobednici, ali imamo pravo da tražimo i zaštitu za naš narod i zaštitu vitalih i državno – pravnih intersa. Želimo da niko ne gazi po obrazu Srbije i za to imamo podršku Ruske Federacije - naveo je Vučić i dodao da su posete upravo zbog toga važne.

On je istako i da veće poštovanje prema Srbiji ne znači da ćemo imati i bolju poziciju po pitanju Kosova, ali znači 45.000 ljdi koji rade u nemačkim kompanijama, da je 400 turskih kompanija u Srbiji...

- Politika koju vodim je drugačaija i ne želim da budem veliki lider koji bi vodio ratove, koje bi verovatno gubio, ne zato što su svi jači u regionu, nego što su velike sile jače od nas. Želim da ostanem upamćen kao neko ko je otavarao fabrike – poručio je Vučić.

Vučić o Kosovu: Moramo da pokušamo da ostanemo u ringu

Vučić je rekao da on za razliku od drugih političara ne traži alibije, već rešenje za budućnost Srbije.

Govoreći o pitanju Kosova, rekao je da Srbi vole da se odlaže rešenje po svakom pitanju.

- Neće promeniti stvari, u Peći ne žive Srbi, malo njih živi u Gnjilanu, Prizrenu, Prištini... Ta borba traje godinama. Pobedili su nas brojevima, politikom međunarodnih sila... I danas je borba oko Kosova. Neki znaju, a neki ne žele da znaju i da čuju. Mi smo kao bokser koji je bio već u polugrogi stanju od višegodišnjih borbi, a 1999. godine mu je polomljena noga i dve ruke, a onda 2004. pogromom su uterali strah u kosti. Pa smo 2008. imali formalno proglašenje nezavisnosti Kosova - rekao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u toj borbi kao bokser koji je polugrogi posle teških borbi tokom više decenija, kojem su polomljene noge i ruke 1999 , koji je dalje hendikepiran 2004. martovskim pogromom i daljim zastrašivanjem Srba, a kasnije dodatno i formalnim proglassenjem nezavisnosti, što je bilo, kako je kazao, izrgavanje ruglu svetskih pravila kada je doneta odluka o priznavanju nezavisnosti od strane međunarodne zajednice kršeći sopstvene norme, iako su govorili “standardi pre statusa”.

Predsednik Srbije je ponovio da nije optimista, da nije neko ko veruje da se može pronaći rešenje, ali da se nada da postoji želja da se postigne sporazum.

- Pobedili su nas brojevima, neprincipijelnom politikom međunarodne zajednice i velikih sila, ali i našim nepromišljenim stvarima i politikom - konstatovao je Vučić.

Foto: RTV Pink

To, kako je rekao, je urađeno kada smo u Srbji imali krhku i podeljenu vlast.

- Onda smo krenuli u tobož žestoku ofanzivu 2010. Pitanjem Međunarodnom sudu pravde i lagali narod o diplomatiji na steoroidima, da bismo mi sami na kovertu sa pismom o nezavisnosti stavili pečat i vosak, zapečatili sopstvenmom krivicom istu, a znali smo da ćemo sve izgubiti, jer odlučuju sudije predstavnici zemalja koje su priznale jednostranu proglassenu nezavisnot. I glupom i ćoravom je unapred bilo jasan rezultat - objasnio je on.

Vučić je rekao da ga stalno, kao motkom u glavu, udaraju odlukom Međunardnog suda pravde, jer mu se govori šta treba poštovati ako ne odluke tog tela. Kazao je da je to krivica neprofesionalne i neodgovorne politike ranijeg rukovodstva pod predsednikom Borisom Tadićem.

Rekao je da se sada nalazimo u ringu sa dve polomljene ruke i noge, i da smo sebe vezali i stavili još i flastere na usta i nos da ne možemo da dišemo, a očekuje se od nas da u toj borbi pobedimo. - Ne možemo da pobedimo, ali moramo da pokušamo da ostanemo u ringu i sačuvamo što možemo. To je izuzetno teško- rekao je.

Predsednik Srbije je najavio značajno povećanje plata i penzija zahvaljujući rastu BDP i suficitu u budžetu koji imamo već treću godinu za redom.

Plate će biti 20 odsto veće nego pre smanjenja, a sledeće godine biće i novih povećanja. -

- Ljudi vide sigurnost, vide da je promenjena politika, da nema problema sa novcem. Sve je sistemski postavljeno, a vazno je da se nastavi sa radom u drugim oblastima, kao sto je pitanje hemijskog kompleksa - ukazuje predsednik. Zlatno doba u Srbiji, veruje, može da bude samo u stanju mira i stabilnosti, što svakako ne predstavlja ulazak "dugih cevi" na sever KiM.

- Za razliku od drugih političara koji su na pratijskim forumima donosili odluke za koliko da povećaju penzije, pa se za taj iznos zaduživali i doveli Srbiju do ivice bankrotsva - rekoa je Vučić.

Osvrnuvši se na spekujacije medija o neslaganjima u vladi, Vučić je rekao da premijerka Ana Brnanić ima njegovu podršku i kao predsednika i kao predsednika Srpske napredne stranke.

On je istakao da sporenja unutar vlade, o kojima su poslednjih dana pisali mediji, nisu u interesu ni Vlade, niti Srbije, te da su to pitanja za razgovore unutar vlade.

Foto: RTV Pink

U tom kontekstu naveo je da se pre dva dana, u nekim medijima pisalo da država nije prihvatila, proširila, produžila mandat radnicima na aerodromu u Nisu.

Primetio je da neki koji nemaju svoju politiku, kao sto su Đilas, Jeremić i Janković, pokušavaju da naprave temu o tome da li aerodrom pripada državi ili ne.

- Aerodrom u Nišu pripada po Ustavu dršavi. SNS je podigao broj putnika na 340.000, a nije to ucinio DS? - pitao je on i dodao da je zamerio premijerki sto se uopšte pravda tim povodom.

Govoreći o odnosu Srbije i Hrvatske, šef srpske države je istakao da su Srbi i Hrvati brojčano dva mala naroda, a žive na ogromnoj teritoriji koja je uglavnom prazna, zbog čega ne smeju sebi da priušte nikakve svađe niti sukobe.

On je podsetio na svoje obećanje od pre sto dana da necć ništa loše reći o hrvatskim političarima, te da je prošlo tih sto dana i da nikoga nije uvredom kritikovao, ali je primetio da ne može jedino srpska strana biti kriva u međusobnim nesporazuma, jer su za svađu potrebne dve strane.

- Naš posao je da radimo na najboljim mogućim odnosima, mada to ranije nije uvek bio slučaj, ali to će biti obaveza svih srpskih predstavnika, bez obzira na to što govore njihovi zvaničnici. Mi želimo najbolje moguće odnose, ne da bismo se nekome dodvoravali, već zato sto su odnosi Hrvatske i Srbije, Srba i Hrvata ključni za ceo region, za ceo Balkan - poručio je Vučić.

Suviše smo mali, dodao je, da bismo mogli sebi da priuštimo svađe i sukobe, Bošnjaci su još manji, i te sukobe ne sme sebi niko da priušti, jer to bi bila sumanuta i neozbiljna politika", poručio je predsednik, te zaključio da jedino sto Srbija ne sme sebi da priušti jesu ratni sukobi.

Izgradnja stanova za vojnike i policajce u Nišu

Predsednik je najavio je da će sledeće nedelje u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i drugima imati veoma važan sastanak u vezi sa početkom izgradnje stanova za vojnike i policajce u Nišu. Pored izgradnje puta Niš-Ploče-Merdare, nakon čega će Niš, kako kaže, postati raskrsnica svih puteva, Vučić naglašava značaj i ovog projekta. Kako je dodao, ako se to ispostavi kao dobar model sledeće godine bi moglo da se počne sa izgradnjom stanova za mlade bračne parove, a sve u cilju povećanja nataliteta. - Ideja je da se stanovi kupuju najnižim cenama, da mi pokrijemo razliku za komunalnu infrastruktru, da nađemo banke preko kojih će to da ide, da im to bude niže od cene zakupa, da se dodatno podstiče građevinska industrija - rekao je Vučić.Kako je istakao, izgradnja tih stanova trebalo bi da počne u spetembru, a sledeće godine za malde bračne parove. Kako kaže sada se u Srbiji radja 66.000 dec, a neopohodno je 100.000 da bismo opstali.- Mora da se smanji odliv stanovništva. On je mnogo manji nego na primer u Bugarskoj ali je i dalje ogroman - kaže Vučić, odbacujući tvrdnje da vređa žene

Razgovor vodi Predrag Sarapa.

#Aleksandar Vučić

'