AKTUELNO

U prisustvu predsednika Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, danas je u Ankari potpisano više sporazuma. Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalistočko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.

Protokol se zaključuje kako bi se uspostavila saradnja između Kriminalističko policijske akademije Republike Srbije i Nacionalne policijske akademije Republike Turske u oblasti nauke i obrazovanja, zasnovana na dugoročnim uzajamnim interesima sa ciljem da se unaprede i prošire postojeće obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obe institucije.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumevanju za saradnju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa.

Tokom prethodnog bilateralnog susreta predsednika Vučića i Erdgana potpisano je Pismo o namerama, kao i inicijalni dokument za jačanej saradnje Turske i Srbije u oblasti energetike.

U nastavku saradnje ministri energetike Berat Albajrak i Antić su razmatrali mogućnosti za unapređenje odnosa i definisali kao prioritet saradnju u oblasti snabdevanja gasom, korišćenje obnovljenih izbora energije i unapređenja energetske efikasnosti.

Tom prlikom su dogovorili potpisiavnje Memoranduma o razumevanju koji definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje pre svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje klučno gasno čvorište za potrebe jugoistočne Evrope.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između Vlade i RS i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.

Foto: Tanjug

Ovim sporazumom uređuju se pitanja od značaja za saradnju u olasti veterinarstva, kao što su promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, razmena sertifikata za potrebe uvoza i prevoza proizvoda životinjskog porekla, stvara se osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije dve, povećanje obima razmene poljoprivredno.prehrambenih proizvoda i stvaraju uslovi za povećanje našeg izvoza.

Takođe potpisan je i Memorandum o razumevanju u vlasti životne sredine. Cilj je ulaganje zajedničkog napora u cilju promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.

Strane će sarađivati kroz razmenu znanja, iskustava, najboljih praksi i tehnologija, a zasnovano na načelu ravnopravnosti, koristi i reciprociteta. Takođe je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala Memorandum o saradnji i razjmevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Prvog dana posete ona je, u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o sardnji sa turskom građevinskom kompanijom "Tasjapi" koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razuevanju u vezi sa saradnjom u aktivnostima vezanim za istraživanje i razvoj informaciono-komunikacionim tehnologijama.

#Sporazum

#Srbija

#Turska

'