AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Republike Kipra Nikosom Anastasijadisem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Gojković i Anastasijadis su se saglasili da je tradicionalno dobre odnose, zasnovane na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu dva naroda, važno dodatno unaprediti u brojnim oblastima, saopšteno je iz Kabineta predsednice Narodne skupštine.

Gojković je naglasila da je kiparski narod uvek imao razumevanja za srpski narod, koji je kroz istoriju prolazio kroz mnoge teškoće i navela da parlamentarci kao predstavnici građana dele osećaj iskrenog prijateljstva.

Predsednica Narodne skupštine je zahvalila predsedniku Kipra na doslednoj i principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na podršci našem stavu u vezi pokušaja takozvanog Kosova da postane član međunarodnih organizacija i institucija, podsetivši na teško stanje srpskih svetinja i hramova na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Kipra je naglasio da prijateljstvo i bliske veze dva naroda zahtevaju da saradnja na svim nivoima bude čvršća i podvukao da će češći kontakti i susreti dovesti do najboljih rezultata.

Foto: Beta

Anastasijadis je zahvalio Srbiji na podršci koju daje Kipru, na poštovanju principa i prava i istakao da će stav te zemlje po pitanju Kosova i Metohije ostati nepromenjen, te da ne postoji mogućnost da Kipar prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Anastasijadis je ukazao da njegova zemlja daje podršku i po pitanju evrointegracija, ukazujući da Srbija naporno radi na tom putu i da je Kipar spreman da podeli i pomogne svojim iskustvom kako bi doprineo da Srbije postane deo porodice naroda EU.

Foto: Beta

Gojković je zahvalila na aktivnoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama i stavu da je Srbiji mesto u porodici evropskih naroda i istakla da je za Skupštinu Srbije, koja ima značajnu ulogu u ovom zahtevnom procesu, značajno iskustvo Parlamenta Kipra.

Kako je ukazala da će predstojeća poseta predsednika Parlamenta Kipra Demetrisa Silurisa Srbiji biti dobra prilika da se razmotre mogućnosti čvršće saradnje u konkretnim oblastima, navodeći da dva parlamenta imaju dobru saradnju i na multilateralnom planu u brojnim međunarodnim organizacijama.

#Maja Gojković

'