AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đianmingom, koji boravi u Srbiji u okviru održavanja Prvog sastanka Komisije za saradnju dva parlamenta.

Gojković je naglasila da odnose Srbije i Kine karakteriše uzajamno poverenje i međusobna podrška po svim važnim pitanjima, kao i da je Srbija ponosna na izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koji su dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji.

Predsednica Skupštine Srbije je izrazila posebno zadovoljstvo što potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa posetu evropskim zemljama započinje posetom Srbiji, saopštila je skupštinska pres služba.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Cao Đianming izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da poseti prijateljsku zemlju kao što je Srbija i istakao da između dve zemlje postoji dugo tradicionalno prijateljstvo, kao i da je poslednjih godina, uz lične napore dve strane, razvoj naših odnosa ušao u brzu traku, te da su sve vidljiviji rezultati tih susreta.

On je istakao da predsednik NR Kine Si Đinping, koji je 2016. godine bio u istorijskoj poseti Srbiji, kada su naši odnosi i podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Srbijom i ima velika očekivanja.

Foto: Tanjug

Đianming je ukazao da predsednik NR Kine poklanja veliku pažnju saradnji u okviru formata "16 plus 1", kao i inicijative "Pojas i put", kao i da je više puta ukazao da se Kina zalaže za odnose mira i prijateljskog razvoja i međunarodne odnose novog tipa, koje karakteriše međusobno poštovanje i uzajamna dobit.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i istakla da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Kine i podršku u međunarodnim forumima koja nije izostala onda kada nam je bila najpotrebnija, kao i da se ovim potvrdila politika Kine kao graditelja i čuvara međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava.

Predsednica Parlamenta je naglasila da Srbija dosledno podržava politiku "jedne Kine", te da je nastavak i produbljivanje saradnje na svim poljima, jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Đianming je zahvalio na tome što Srbija uvek stavlja razvoj odnosa sa Kinom kao prioritet svoje diplomatije i što se dosledno drži principa "jedne Kine", kao i što je uvek pružala i pruža doslednu podršku pitanjima od velike važnosti za Kinu.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa je naglasio da će kineska strana i dalje nedvosmisleno podržavati napore Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa je naglasio da će kineska strana i dalje nedvosmisleno podržavati napore Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Foto: Tanjug

Gojković je istakla da održavanje prvog zasedanja Komisije, koje je formirana prilikom njene posete Pekingu u decembru 2017. godine, svedoči o značaju koji NR Kina pridaje saradnji sa Srbijom i izuzetno dobrim odnosima dve države, koji su dostigli stepen "čeličnog prijateljstva".

Predsednica Parlamenta je ukazala da je uspostavljanjem Komisije, kao najvišeg oblika saradnje koji poznaje Skupštine Srbije u saradnji sa drugim parlamentima, stvoren odličan okvir za unapređenje svestrane saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković je ovom prilikom čestitala na izboru Si Đinpinga za predsednika Kine i istakla njegovu ulogu za razvoj Kine, socijalizma sa kineskim karakteristikama i reformskog kursa, koji se ogledaju i kroz brojne inicijative koje je lično pokrenuo, naglašavajući da se Srbija iskreno raduje svim uspesima NR Kine.

#Kina

#Maja Gojković

#kongresmen

'