AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra u Sofiji na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana.

Lideri EU su se u Sofiji okupili već danas kako bi o drugim pitanjima, a pre samita sa predstavnicima ZB, razgovarali večeras na neformalnoj večeri na kojoj je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.

Vučić je danas doputovao u glavni grad Bugarske a tokom dana je imao više bilateralnih sastanaka, a učestvovao je i na Samitu Evropskih narodnih partija (EPP).

Dan je počeo razgovorom sa predsednikom EPP Džozefom Dolom, zatim sa austrijski kancelarom Sebastijanom Kurcom, da bi potom razgovarao i sa glavnim izvršnim direktorom Svetske banke Kristalinom Georgijevom.

Pored toga Vučić je, pred početak sastanak EPP razgovarao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Vučić se sastao i sa domaćinom samita Bojkom Borisovim, premijerom Bugarske koja do 1. jula predsedava EU.

Predsednik Srbije je, uoči EPP, razgovarao i sa predsednkom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom.

Imao je i odvojen sastanak i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Bugarska Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena sutra, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije naime, samo se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana“, a „partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“.

Španski premijer Marijano Rahoj odbio je da prisustvuje sutrašnjem Samitu jer ne želi da učestvuje na skupu na kojem je prisutno Kosovo, niti želi da se slika sa kosovskim zvaničnicima.

#Aleksandar Vučić

#EU

#Zapadni Balkan

#samit

'