AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

-  Zahvalan sam Mekalisteru, koji je iskreni prijatelj Srbije - rekao je Vučić na početku izlaganja.

Predsednik je podsetio da je pokrenuto jedno važno pitanje, a to je nezadovoljstvo dela  javnosti medijskim slobodama.- Mislim da smo na putu da rešimo na dobar način, pokrenuli smo dijalog na pravi način čini mi se, ali pred Srbima je jedan veoma veliki problem. A to je odnos Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Kako je rekao, biće spremni da u svakom trenutku razgovaraju sa Albancima, ali pre toga se nada i očekuje da bude ispunjen Briselski sporazum.

- To je naša obaveza, zato što neka teška pitanja iz prošlosti želimo da rešimo, a da umesto o prošlosti razmišljamo o budućnosti i našoj deci - rekao je Vučić.

- Naše obaveze su ispunjene, od prve do poslednje - podsetio je predsednik, i dodao: - Moramo da razgovaramo i da vidimo šta je naša budućnost. Moramo da vidimo strateški kako ćemo da uđemo u te razgovore. Taj problem mora što pre da se reši. Daću sve od sebe ne hajući za svoje mesto na kom se nalazim, da dokažem da nije dobar zamrznuti konflikt. Neću donositi odluku protiv našeg naroda, već ću da im pokažem da nam je mir važniji od bilo čega drugog - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je da će se sutra on i premijerka Ana Brnabić obratiti javnosti u vezi sa penzijama uz ocenu da će svi penzioneri, i oni sa visokim penzijama, biti zadovoljni.

- Zamolio bih penzionere da pogledaju sutra obraćanje premijerke Ane Brnabić i moje, jer mislim da smo na najbolji način rešili pitanje penzija, i svi penzioneri, i oni sa visokim penzijama, biće veoma zadovoljni - rekao je Vučić.

Kako je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom rekao, to se uspelo zahvaljujući teškim reformama u koje mnogi nisu verovali, za koje su se mnogi smejali, neki i podsmevali "a sada kada rezultati dolaze onda ljudi vide da se rad isplatio i da se težak rad uvek isplati i donese najbolje rezultate".

Foto: TV Pink Printscreen

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je da je srećan što je u Beogradu.- Još jedan put posvećujem Beograd i srećan sam što sam ovde. Imam čast da budem primnjen od strane predsednika Vučića - rekao je Mekalister.

On je pozdravio rezultate Samita u Sofiji.

- Samit u Sofiji se nije bavio proširenjem Unije, bavio se konkretnim rezultatima. Uloga Srbije u regionu je više nego dobrodošla. Znam da će ova zemlja pratiti svoju evropsku agendu. Verujem da će se i drugi političari u Beogradu zalagati na tom putu - rekao je Mekalisterč.

Kako je naglasio srpska privreda dobro stoji.

- 2018.je ključna godina za Srbiju i region. Srbija mora da iskoristi ovaj novi zamah i da sprovede i dalji politički napor za trajnu stabilnost. Nadamo se da će Srbija nastaviti da igra lidersku ulogu u regionu - rekao je Mekalister.

Kako je rekao nastavak pregovora je u rukama Srbije.

- Počeo sam svoj rad i novi izveštaj za Evropski parlament. Pitanje je da li i koliko će poglavlja biti otvorena je na zemljama članicama EU. Nadam se da će Srbija biti nagrađena za svoj neprestani napredak koji ostvaruje. Svaki put je sve bolje kada dođem u Beograd - rekao je Mekalister.

Kako je rekao veruje u Srbiju i sposobnosti predsednika Vučića.

#Aleksandar Vučić

'