AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović i novi ambasador Italije Karlo Lo Kašo slažu se da je saradnja Srbije i Italije izuzetna i da praktično nema oblasti u kojoj dve države ne sarađuju.

Ambasador Lo Kašo istakao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju partnerstva i prijateljstva, kao i da će Italija nastaviti da daje konkretnu podršku Vladi Srbije u evrointegracijama i uspostavljanju vladavine prava.

- Uvek smo bili najveći zagovarači ulaska Srbije u EU, čak i kada su drugi bili skeptični. Naša podrška stoji i to se vidi i u našoj saradnji - rekao je Lo Kašo.

Kuburović je istakla da Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvećuje reformi pravosuđa, kao i da je nacrt izmena Ustava upućen Venecijanskoj komisiji, čije će se mišljenje u potpunosti poštovati. Kao odličan primer saradnje Italije i Srbije ona je navela tvining projekat srpske i italijanske agencije za borbu protiv korupcije, kao i da će italijanski tužilac za borbu protiv mafije posetiti Srbiju u junu ove godine.

Navela je i da dve zemlje sarađuju u oblasti medijacije, finansijskih istraga, što, kako je navela, potvrđuje i potpisani Protokol o saradnji sa Finansijskom policijom Italije, kao i dva potpisana bilateralna sporazuma tokom 2017. godine.

Kuburović je dodala i da je u pripremi Memorandum o razumevanju između Visokih saveta sudstva Srbije i Italije.

#Italija

#Karlo Lo Kašo

#Nela Kuburović

#Srbija

'