AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Banjaluci sa predsednikom RS Miloradom Dodikom o zajedničkoj ekonomskoj saradnju Srbije i Republike Srpske, a potom je prisustvovao potpisivanju Ugovor sa preduzećem "Kosmos" od kojeg će koristi imati i vojska Srbije.

Radi se o Ugovoru o pružanju usluga generalnog remonta opravke i verifikacije raketnih sistema u preduzeću za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema "Kosmos".

Vulin je rekao da, kao što je dogovoreno na sastanku između predsednika Vučića i predsednika Dodika, Republika Srbija će učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne Republiku Srpsku.

- Evo već vidite i prve rezultate. Mi smo na sporazumu sa "Kosmosom" dosta dugo radili, ali nakon sastanka dva predsednika smo to ubrzali i sada vidite i konkretan rezultat - kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, "Kosmos" može da računa u ovom trenutku na 100 miliona dinara od strane Ministarstva odbrane, a ukupno, do današnjeg dana, u skladu sa naređenjem Vučića i dogovora sa Dodikom,, Ministarstvo odbrane je obezbedilo 850 miliona dinara za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske.

Foto: Tanjug

Ta sredstva namenjena su za remont naših tenkovskih motora, naših avionskih motora.

On je istakao da dok god je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, Republika Srpska može s punim pravom računati da ima punu podršku Srbije i da će naši ekonomski, politički i diplomatskih kapaciteti uvek biti na raspolaganju RS, njenom rukovodstvu i njenom narodu. Prema rečima Dodika, sporazum je primer kontinuiteta dobre saradnje.

- Imamo i dobar ugovor sa "Palama", sa "Orlom" i sa svim tim preduzećima. Naša obostrana namera je da to pojačamo u narednom periodu - kaže Dodik.

Ističe da je taj deo industrije znatno devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora, te da je na strani Federacije ostalo veoma funkcionalnih šest fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano.

- Mi pokušavamo ne iz konkurentskog razloga nego iz komercijalnog razloga, da podignemo određene vrste proizvodnje i tu imamo podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije i ministra koji daje značajne napore u tom pogledu - rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je potpisan značajan ugovor i zahvalio Vulinu na ličnom doprinosu uspostavljanju dobrih odnosa.

- Veoma sam zadovoljan što smo zajedno prepoznali da ova saradnja može biti od velikog značaja za ukupan ekonomski razvoj Republike Srpske i Srbije i nastavićemo dalje da radimo na tome. Od velikog je značaja strateška saradnja sa Srbijom - kaže Đokić.

Foto: Tanjug

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković rekao je da ovo prvi zajednički zadatak većeg obima.

- Ovo je značajan ugovor, jer kontinuitet koji ćemo uspostaviti je nešto što obezbeđuje našoj vojsci da odgovori svojim obavezama a značajan je i za "Kosmos", jer će se na ovaj način značajnije baviti svojom osnovnom delatnošću - rekao je on.

Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica naglasio je da je današnji ugovor jedan u nizu i da će ih u budućnosti biti više.

"Otvaranjem ovog strateškog posla koji daje novu dimenziju remontnom zavodu „Kosmos“ mi svakako imamo potrebe za novim zapošljavanjem. Kada se ovaj proces realizuje i omasovi mi očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih u preduzeću, samo zahvaljujući projektima sa Ministarstvom odbrane Srbije - rekao je Vještica.

#Aleksandar Vulin

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Srbija

'