AKTUELNO

Skandalozna, ali očekivana izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je 90-tih "Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva" ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Predsednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mari Paskije upućen je oštar protest srpske delegacije zbog obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića poslanicima PS Saveta Evrope, u kom je izneo skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba 90-tih Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića skandalozna, ali očekivana izjava.

- Izjava Plenkovića u Evropskom parlamentu je u skladu sa politikom Hrvatske. To je teza Franje Tuđmana da su Srbi zločinci, a da su Hrvati žrtve i tu nema razlike - rekao je Linta.

Ta teza je, kaže, utkana u Deklaraciju o domovinskom ratu koju je Hrvatska usvojila 2000. godine, a u kojoj stoji da je ta zemlja vodila odbrambeni rat.

Linta ističe i da je ta teza obaveza hrvatskih državnika da su Srbija, JNA, krajiški Srbi zločinci.

- Za mene ta izjava nije ništa novo, naša država bi trebala uvek da reaguje na tu tezu - naglasio je on.

Foto: Printscreen

Kako je rekao "režim Franje Tuđmana uzrok je rata u Hrvatske, a rezultat tog rata je veliki broj raseljenih Srba".

- Ta priča o agresiji Srba je laž i besmislica. Hrvatska je izvršila agresiju na krajiške Srbe i na JNA i rezultat toga je pola miliona proteranih Srba - zaključio je Linta.

Srbima iz Gospića je od hrvatske vlade stiglo rešenje da o jedinstvenom trošku uklone ruševine svojih kuća uništenih u ratu.

Povodom tog rešenja, Linta je rekao da je jedan od najjačih dokaza proustaškog karaktera režima Franje Tuđmana činjenica da je Hrvatska vlast 1991. i 1992. u najvećoj meri izvršila brutalno etničko čišćenje 250.000 Srba sa urbanog dela Hrvatske.

- Jedan od poraznih podataka jeste činjenica da prema podacima hrvatskih udruženja, da su hrvatske paravojne i policijske snage tokom 1991. godine i 1992. u najvećoj meri, minirale i zapalile preko 10.000 srpskih kuća i lokala po hrvatskim gradovima - istakao je Linta.

On dodaje da je suštinski problem na Balkanu politika dvostrukih standarda zapadnih sila, prema kojima su, kako kaže, Srbi glavni krivci za ratove, a Albanci, Bošnjaci i Hrvati su nevine žrtve koje su vodile oslobodilačke ratove.

Povodom rešenja koje je stiglo Srbima iz Gospića, apelovao sam na Ministarstvo spoljnih poslova, na gospodina Dačića da pošalje zvaničan dopis hrvatskoj strani i da zatraže minimum korektnosti, u smislu da Hrvatska država, koja je odgovorna za miniranje preko 10.000 srpskih kuća na urbanom delu Hrvatske, a više stotina kuća na području grada Gospića, da preuzme odgovornost da barem ona plati troškove uklanjanja tih ruševina - naglasio je Linta.

Reditelj Ljubiša Ristić rekao je povodom ovih dešavanja da je Savet Evrope jedno čudno mesto koje treba da se bavi pomenutim pitanjima na nivou uspostavljanja nekakvih odnosa, ali da je tamo sve, kako kaže, jedna papazjanija.

Foto: Printscreen

- Ja sam sedeo u tom Savetu Evrope mnogo puta i bio sam u situaciji da se obraćam tom Savetu Evrope, pa vas oni prekinu kada im se ne sviđa šta pričate, a puste vas da pričate šta god hoćete ako im to odgovara. Taj Plenković će, što ga više budu čačkali, rešavati svoje probleme kod kuće takvim istupima, kao što su bili u Strazburu - ocenio je Ristić.

Dekan Fakulteta bezbednosti u Novom Sadu prof. dr Miroslav Bjegović reagujući na Plenkovićevu izjavu rekao je da su jasni stavovi i namere Plenkovića, kao i namere stranke iz koje on potiče.

Foto: Printscreen

- Hrvatski narod jedva dočeka tako nešto da bi pokrenuli celu svoju mašineriju gde smo mi krivi, gde je kriva Srbija. Mi uvek znamo pravu istinu koju treba da kažemo jasno i glasno - kazao je Bjegović.

Istoričar prof. dr Nebojša Damnjanović rekao je se radi o trajnom sporu i da je hrvatska došla do nezavisnosti kroz suprotstavljanje Jugoslaviji, Srbiji i da će ona do sudnjeg dana na tome insistirati.

Foto: Printscreen

- Mi treba do sudnjeg dana da insistiramo na našem viđenju - ističe Damnjanović.

#Andrej Plenković

#Miodrag Linta

'