AKTUELNO

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije istakao je za Televiziju Pink da Srbija nikada neće priznati nezavisnost južne pokrajine, da je to crvena linija preko koje nikada neće preći, te da je isto to nekoliko puta ponovio i predsednik Aleksandar Vučić. Podseća da mnogima smeta čvrst stav predsednika, te da pokušavaju da oslabe njegovu poziciju izmišljajući priče o navodnim tajnim planovima za predaju Kosova i Metohije.

Govoreći o izjavi Ramuša Haradinaja koji je pozvao da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i Sjedinjene Američke Države, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun kaže da ovakve izjave pokazuju da prištinske vlasti nemaju kapaciteta da preko razgovora u Briselu nateraju Srbiju da priznaju Kosovo, te im je potrebna pomoć.

- Uključivanje SAD neće nas naterati da priznamo KiM, to je crvena linija preko koje ne idemo. Samo gube vreme ako žele da nas pritisnu da priznamo nezavisnost. Ako je ova izjava nagoveštaj spremnosti da sednemo za sto i razgovaramo o kompromisnom rešenju, onda se sami razgovori ne mogu održavati bez prisustva velikih sila: SAD i Rusije - kaže za "Novo jutro" Drecun.

Foto: TV Pink

Kompromisno rešenje, kaže, treba da sadrži ono što piše u Rezoluciji 1244. Uključivanje Rusije, kaže, nema veze sa tim što ova zemlja ima podudarne stavove sa Srbijom, već zato što Rusija ima pravo veta u Ujedinjenim nacijama, odnosno Savetu bezbednosti.

Kaže da je razgovarao sa predstavnicima SAD, da je pitao šta oni žele, te da je odgovor uvek bio dogovor Beograda i Prištine, ali bez konkretnog objašnjenja.

Prioritet delovanja Srbije je da se stvori prostor koji nedostaje, da se nateraju predstavnici Prištine i njihovi zapadni sponzori da sednu za sto i razgovaraju sa nama o statusu KiM. Ako uspemo da dođemo do rešenja, to bi bio veliki napredak i stabilizacija, što bi otvorilo put ka pomirenju Srba i Albanaca - kaže Drecun za Pink, dodajući da bi pomirenje značilo samo dobro i za njih i za nas.

Kada je reč o izjavu Bedžeta Pacolija da Beograd izmišlja da su pojedine države povukle nezavisnost Kosova i Metohije, Drecun je zapitao čemu onda naše priznanje, ako su albanci toliko sposobni.

- Evidentno je da je radio novac u državicama koje nemaju dovoljan demokratski kapacitet institucija i omogućuju korupciju najviših zvaničnika - kaže Drecun.

Pitanje je, kaže, kako Albanci finansiraju zvaničnike pojedinih tokova i da li su tokovi legalni.

Foto: TV Pink

- Kada bi se otkrili tragovi novca kojima je nezavisnost kupovana, bio bi to ogroman korupcionaški skandal - ističe Drecun. On podseća da je predsednik Vučić u više navrata istakao da Srbija ni po koju cenu neće priznati nezavisnost KiM. To je, kako kaže, naša crvena linija, a kompromisno rešenje je između.

Kada je reč o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Drecun kaže da ne sumnja da će se tokom posete razgovarati o pitanju KiM.

- Treba da razgovaramo sa državama koje podržavaju Srbiju kako bismo učvrstili svoju poziciju za predstojeće događaje. Samom posetom Putina naša pozicija se jača, jer to govori o punoj podršci Rusije - kaže Drecun za Pink.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'