AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je da je položaj Srba u Federaciji BiH nepovoljan i da je od 1991. godine do 2013. godine, između dva popisa stanovništva, registrovano 500.000 manje srpskog stanovništva, koje je bilo proterano ili prinuđeno da napusti teritoriju Federacije BiH.

Linta je na sednici Odbora za dijasporu naveo da se vrši sistematska diskriminacija Srba u obrazovanju i zapošljavanju u javnom sektoru, prosveti, pravosuđu, zdravstvu, kao i u raspodeli sredstava iz budžeta Federacije BiH.

Ukazao je i na veliki broj proteranih Srba koji ne mogu da povrate svoju imovinu, saopšteno je iz parlamenta.

Govoreći o položaju i problemima sa kojima se suočava srpsko stanovništvo u BiH, pomoćnik ministra za izbeglice i raseljena lica Vlade Republike Srpske Radovan Grajić istakao je da se donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama sprovodi diskriminacija Srba po pitanju registracije nepokretnosti.

Upoznao je članove Odbora sa otvaranjem šest kancelarija, u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci koje pružaju pravnu podršku u zaštiti imovinskih prava Srba u BiH.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu pozvao je proterane Srbe i druge građane Srbije koji su rodom i poreklom sa područja Federacije BiH, da se do 24. jula prijave za glasanje izvan BiH, u vezi sa opštim izborima koji će se održati 7. oktobra u BiH.

Pored toga, odbor je dao punu podršku aktivnostima Ministarstva za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske, Savezu srpskih udruženja „Zavičaj“ i Savezu opštinskih udruženja izbeglica i raseljenih lica Republike Srpske, po pitanju očuvanja srpske imovine i povratka uzurpirane srpske imovine.

Najavljeno je da će do kraja godine Odbor održati još jednu sednicu na temu aktuelnog položaja Srba u Federaciji BiH, na koju će biti pozvani predstavnici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, novoizabrani srpski predstavnici na nivou kantona i Federacije BiH...

Biće organizovan i sastanak sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije na koji će biti pozvani i predstavnici Ministarstva za izbeglice i raseljena lica RS, kako bi se razmotrila mogućnost otvaranja u Beogradu kancelarije za pravnu pomoć i podršku u zaštiti imovinskih prava građana Republike Srbije koji su rodom i poreklom iz Federacije BiH.

#BiH

#Miodrag Linta

#Srbin

'