AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je veliki protivnik zamrznutog konflikta po pitanju KiM.

On je istakao i da smatra da sve stranke treba da daju svoje viđenje važnih državnih pitanja, a ne da, kako kaže, čekaju da predsednik Aleksandar Vučić to završi, pa da ga onda napadaju, kakvo god rešenje bilo.

U intervjuu za Večernje novosti, Ljajić kaže da o predlogu njegove SDPS o pitanju KiM još nije razgovarao sa predsednikom Vučićem.

- Ali smatram da sve stranke treba da daju svoje viđenje važnih državnih pitanja, a ne da čekaju da Vučić to završi, da bi onda kakvo god rešenje da bude mogle da ga napadaju i kritikuju - rekao je on.

Upitan da li postoje rokovi za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, te da se u tom kontekstu pominje mart, Ljajić kaže da se ovo pitanje ne može rešiti tako brzo kao što neki ljudi u međunarodnoj zajednici očekuju.

- O Kosovu se intenzivno priča više decenija, ne znam da li je realno da se to sad reši za nekoliko meseci. Plus, pozicije su i dalje veoma udaljene - rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, pitanje KiM sad provejava kao neko dominantno raspoloženje u javnosti. Smatra da zanrznuti konflikt nije rešenje, već, kako kaže, opcija da sedmo skrštenih ruku, gledamo u nebo očekujući da se nešto desi, da neka viša sila ovo reši.

- A to je najgore moguće i za Srbiju i za Srbe na KiM - rekao je Ljajić.

Dodaje da je lako pričati sa Terazija i iz kafana o zamrznutom konfliktu ali se pita da li Srbi na KiM to mogu da izdrže.

- Ni sa Trampom se politika Amerike prema Srbiji, regionu i Kosovu nije promenila. EU, iako oslabljena, ima isti odnos prema rešavanju kosovskog pitanja. Rusija se vratila na velika vrata na međunarodnu političku scenu i ni to nije dramatačno promenilo stvari oko KiM. Šta još treba da se desi, da propadnu Amerika i EU pa da nam međunarodne okolnosti u potpunsti idu naruku. Pa čak i da to bude, kad-tad ćemo morati da rešimo kosovsko pitanje - zaključio je Ljajić.

#Rasim Ljajić

'