AKTUELNO

Svečanim prijemom u ambasadi Francuske u Beogradu večeras je obeležen 14. jul, nacionalni praznik te zemlje, a ambasador Frederik Mondoloni poručio je tom prilikom da je politički dijalog Srbije i Francuske na najvišem nivou i da poseta predsednika Aleksandra Vučića Parizu 17. jula potvrđuje taj novi zamah.

Prijemu su prisustvovali predsednik Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić i brojni gosti iz političkog i javnog života.

Svi se nadamo da će predsednik Makron moći veoma brzo da dođe u Beograd kako bi još više osnažio naše strateško partnerstvo, rekao je ambasador.

Navodeći da smo u poslednjih nekoliko meseci u Beogradu imali dve ministarske posvete, posetu ministra spoljnih poslova i ministarke sporta, kao i posete više parlamentarnih delegacija.

On je ukazao da je ojačana ekonomska saradanja dobijanjem nekoliko značajnih ugovora, poput koncesije za Vinču, koja je dodeljena konzorcijumu “Suez-ITOĆU” i koncesija za aerodrom “Nikola Tesla” preduzeću “Vensi”, te da je krajem maja organizovan regionalni poslovni forum “Francuska Balkan” u Beogradu, koji je doživeo veliki uspeh.

- Povećali smo bezbednost naših sunarodnika radeći još više zajedno protiv zajedničkih pretnji, terorizma, radikalizacije ili ilegalne trgovine oružjem. Zahvaljujem Srbiji na njenom učešću u mirovnim operacijama, često zajedno sa francuskom Vojskom - rekao je ambasador Mondoloni.

On je istakao da ojačane bilateralne odnose Francuska stavlja u službu evropske perspektive Srbije.

- Francuska će nastaviti da podržava evropske integracije Srbije radeći istovremeno na neophodnoj konsolidaciji evropske unije i na njenoj reformi, jer je to naš zajednički interes - rekao je Mondoloni.

On je pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže kako bi se približila pridruživanju i ohrabrio sve građane Srbije da uzmu učešća kako bi se pridružili evropskoj zajednici, koju predstavlja Evropska unija.

Foto: Tanjug

Ambasador je rekao da je protekla godina bila veoma uspešna za francusko-srpske odnose, izrazivši uverenje da će i naredni period biti takav. Podsetio je i na savezništvo Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu, budući da se ove godine obeležava 100. godišnjica od njegovog završetka.

Rekao je da će ove godine upriličiti tim povodom čitav niz komemorativnih svečanosti kako bi se setili oslobođenja Srbije 1918. godine, koje su izvojevale savezničke snage pod komandom francuskog generala Franše D"eperea.

Francuska i Srbija, kako je rekao, ne zaboravljaju svoju istoriju, a obnova spomenika Zahvalnosti francuskoj u kalemegdanskom parku, koja će biti završena ove godine, svedoči o tome.

- Sećajući se prošlosti, takođe radimo u sadašnjosti da bismo učvrstili naše odnose i pripremamo njihovu budućnost - kazao je ambasador Mondoloni.

Predsednik Srbije zahvalio se „francuskim prijateljima na podršci koju pružaju našoj zemlji kako u bilateralnim odnosima, tako i na evropskom putu“.

- Očekujemo još mnogo toga što će spajati naše ekonomije, i još mnogo toga što će nas u politici približavati. Srbija računa na predsednika Francuske Emanuela Makrona. Francusku može uvek da računa na Srbiju kao i u Prvom, Drugom svetskom ratu i svim vremenima - poručio je Vučić obraćajući se prisutnima.

#Francuska

#Srbija

'