AKTUELNO

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj i afirmativan stav francuskog predsednika Emanuela Markona pojačava poziciju Srbije u dijalogu Beograda i Prištine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Rezultati i poruka ovog sastanka u Parizu su veoma dobri i to pokazuje da Francuska ima razumevanje za srpske stavove , što je veoma znacajno za nastavak dijaloga - rekao je Dačić za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se sastati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Svakako da je za Srbiju veoma važno da ima što jaču međunarodnu poziciju i u tom smislu pozicija Srbije se promenila značajno u ovih šest godina. Srbija je postala pouzdan i kredibilan partner koji ne iznenađuje svojim potezima naše partnere bilo na zapadu bilo na istoku. Posvećni smo dijalogu i mirnom rešenju problema u regionu - rekao je Dačić.

Ističe da u tom smislu može samo da bude pozitivan efekat ovih poseta i ponovnog zbiližavanja sa Francuskom, kao što je bio i pozitivan efekat uspostavljanja pozitivnih odnosa sa Nemačkom.

Na pitanje kako vidi to što prištinska delegacija "dolazi u jakom sastavu - Tači, Haradinaj i Veselji", Dačić ističe da to govori da oni jedni drugom ne veruju, pa moraju svi zajedno da dođu upravo na zahtev Brisela.

- Kada jedan ne dođe onda opstruira ono što je drugi dogovorio. Često se koristi taj alibi, pa Tači kaže - ja bih ali se buni Haradinaj i Veselji i slično.

Dačić navodi da je prištinska strana glavni protivnik bilo kojih kompromisnih rešenja.

Ministar je rekao da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prihvatila njegov poziv i da će doći na Sabor u Guči, a na pitanje da li joj je pripremio neki poklon, kaže da o tome još razmišlja.

Ali sigurno je da će Zaharova dolaskom u Srbiju na Sabor trubača potvrdiliti još jednom da se zalaže za dobre odnose sa Srbijom - naveo je Dačić i dodaje da očekuje da će je narod sa oduševljenjem dočekati.

- Predstoji rad sa pojednim zemljama koje su nam bile tradicionalni partneri vekovima unazad, kao sa SAD. Cilj treba da bude uspostavljanje kontakta i ovakvog nacicna komunikacije sa novom američkom administracijom i predsednikom Trampa, sekretara Pompeom i potpedsednikom Pensom - rekao je Dačić.

Kako je rekao, treba naći zajendički interes kako bi svi bili spremni da podrže našu ideju da bi se došlo do kompromisnog rešenja za najveći problem u regionu, a to je pitanje KiM.

Na pitanje da li je tačno to što prištinski mediji navode da je ministrarstvo odbrane SAD sa 10 miliona dolara pomoglo finansiranje kosovske vojske, Dačić je rekao da na zna da li je to tačno, ali da ga ne bi iznenadilo da je to tačno, imajući u vidu istoriju njihovih odnosa.

- Sledeće nedelje obeležavamo 100 godina oktada se srpska zastava vijorila na Beloj kući odlukom tadašnjeg predsednika Vilsona, kao znak zasluga i poštovanja prema ulozi Srbije i srpskim žrtva u Prvom svetskom ratu. Tom prilikom i premijerka Branabić će biti u Vašingtonu, kao i ja, na jednom skupu koji organizuje državni sekretar Pompeo i na kojoj će biti i potpredsednik Pens. Da probamo da napravimo jedan veliki iskorak dalje kako bi imali podršku za rešenje ovog pitanja - kaže Dačić.

On je rekao da Srbija neće zbog nekog evropskog puta ili ucena koje dolaze sa te strane da napusti naše tradicionalne prijatelje i pokvario odnose sa njima.

- Tako da će se Vučić srestima sa kineskim predsednikom preko leta u Kini, na tzv. kineskom Davosu. Takođe, Putin će doći u posetu - rekao je Dačić.

#Aleksandar Vučić

#Francuska

#Ivica Dačić

'