AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" Bojan Bilbija, Jelena Vukoičić i Dragan Vujičić prelistavali su naslove današnjih dnevnih novina, ističući da svi skorašnji događaji predstavljaju niz sinhronizovanih pokušaja da se Srbija destabilizuje i poljulja pred rešenje kosovskog čvora.

Kada je reč o najavama da će Srbi i Kinezi zajedno raditi na konstrukciji Stelt aviona, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike dnevnog lista "Politika" ističe da smo daleko od toga i da treba da se posvetimo remontu MiG-ova.

Foto: TV Pink

- Saradnja sa Kinom je od ogromnog značaja, a njihovo naoružanje je neverovatno! Od njih treba da učimo i čuli smo od Aleksandra Vulina da želimo određene borbene sisteme proizvodimo sami ili u saradnji sa Kinezimo, ili da ih kupujemo. Dolazimo u takvo vreme da, ono što je bilo nezamislivo, recimo proizvodnja borbenih sistema, sada nam postaje pristupačnije i jeftinije, samo su nam potrebni pravi partneri - kaže Bilbija.

Dr Jelena Vukoičić, politikolog, smatra da je važno poštovanje koje Kina ukazuje Srbiji i njenim zvaničnicima. Podseća da je opozicija na države poput Kine i Indije gledala sa podsmehom, što ocenjuje kao nezamislivo.

Foto: TV Pink

- Koliko god da se neko ne razume u međunarodne odnose, Kina će za deset godina biti najveća ekonomska sila na svetu. Tada će im doći i sve drugo, a znamo koliko ulažu u vojnu industriju. Svakako je da je Kina već sada velika sila i Srbija je prepoznala njen značaj, što je velika stvar - kaže Vukojičić za "Novo jutro".

Ističe da Kina mnogo ulaže u ovaj deo Evrope, a da bi prepreke Zapada mogle donekle da utiču i na nas. Mnogima, kaže, ne odgovara jačanje Kine, ali smatra da će se realizacija projekta svile nastaviti.

Kada je reč o odlaganju formiranja ZSO, Bilbija kaže da je Aleksandar Vučić rekao i sam da ne postoji namera da se ZSO realizuje.

- Oni ZSO smatraju krajnjom, a mi početnom obavezom i u tome se vidi koliko se razilaze naša gledišta. Prvo treba da formiraju ZSO, pa da razgovaramo o ostalom. Nerealno je gledati unapred dok nije ispunjena bazična obaveza Albanaca - kaže urednik "Politike".

Vukoičić se slaže da nije postojala namera da se formira ZSO i taktika je sada potpuno ogoljena.

Trebalo je da prvo Kosovo uđe u UN, pa da Srbija kao kompenzaciju dobije ZSO čije ingerencije ne bi bile veće od nekog folklornog društva. Dogovor iz Briselskog sporazuma EU i svi koji stoje iza Prištine nisu imali ni nameru da ga realizuju, već je to bila samo udica za Srbiju i navođenje na dogovor kojim bi Albanci dobili sve, a Srbija ništa - kaže Vukoičić.

Bilbija kaže da je problem stalna pretnja nasiljem: "uzmite šta vam nudimo, jer ćemo primeniti nasilje".

- Niko ih ne opominje i ni EU se ne uzbuđuje. S druge strane, svaka naša mala greška dočekuje se na nož - kaže Bilbija za "Novo jutro".

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" kaže da očekuje oštru reakciju na izjavu patrijarha Irineja, samo zato što je rekao javno da postoji ogromna diskriminacija Srba u Crnoj Gori.

- Patrijarh je postupio kako treba i to mu je i obaveza. Odgovori patrijarhu su brutalni, a CG sebe prepoznaje kao demokratsku državu. S druge strane, mi Crnu Goru prepoznajemo po mafijašima koji se ubijaju po Beogradu i kao zemlju koja je uputila svoje oficire na Kosovo. To je zabijanje noža u leđa Srbiji - kaže Vujičić.

Foto: TV Pink

Ističe da su odnosi CG i Srbije daleko od idealnih i ističe da poređenja sa Hrvatskom, Bosnom nisu preterana.

Bilbija kaže da patrijarh pominjanjem NDH misli na stanje crkve, budući da je NDH bio i pokušaj stvaranja hrvatske pravoslavne crkve.

- Vidimo da je u CG proces stvaranja crnogorske crkve, tačnije fantomske organizacije koje nisu kanonski priznate. Patrijarh je o ovom aspektu govorio, a ne o vlasti. Isticao je položaj crkve - kaže urednik "Politike".

Identitet crnogorske crkve, kaže, bazirao bi se na antagonizmu prema srpskoj crkvi.

Vukoičić kaže da su dešavanja u Crnoj Gori za nju neshvatljiva.

Foto: TV Pink

- Podele po crnogorskoj ili srpskoj liniji su tragične. Zbog foto finiša pregovora oko KiM, vidimo da se Srbija pritiska sa svih strana - kaže Vukoičić.

Kada je reč o Sulejmanu Ugljaninu, kaže da se ni ovo ne radi slučajno, već da je sve deo sinhronizovanih pritisaka na Srbiju u fazi završetka pregovora oko KiM.

Bilbija ističe da je deo pritisaka i nastup Marka Perkovića Tompsona.

- Hrvati su isfrustritani: nemaju šta da ponude, situacija je jako teška i umesto ekonomije, nude podgrevanje nacionalizma koji je usmeren protiv Srbije - kaže urednik "Politike".

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Bojan Bilbija

#Novo jutro

'