AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da je sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i rešenju pitanja Kosova, te da su tom prilikom konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja.

- Ali, govorimo da je naravno teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrednost, i ja sam to isto rekla kada su ovde bili predsednici vlade BiH i vlade Crne Gore, a to je da moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama - rekla je Merkel.

Kako prenose mediji, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekla da podržava sve dogovore Beograda i Prištine koji će dovesti do rešenja problema, ali da treba imati u vidu da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna celovitost.

Večernji list piše da je Merkelova komentarisala telefonski razgovor sa Tampom, rekavši da podržavaju sve razgovore koji vode rešenju pitanja Kosova.

- Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do mera na drugim teritorijima - kazala je Merkel.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Plenković je rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.

Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

Prema Baditnterovoj komisiji, međutim, Kosovo je bilo u okviru granica Republike Srbije.

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#Kosovo i Metohija

#Razgovor

'