AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao sramnu, ali i očekivanu odluku hrvatske vikipedije da najveću fabriku smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu, Jasenovac, predstavi kao sabirni i radni centar, što je jedan u nizu dokaza rehabilitacije NDH i ustaškog pokreta u Hrvatskoj.

- Većina Hrvata i mnoge hrvatske institucije smatraju da je nacifašistička NDH bila prava hrvatska država koja se borila protiv srpskog hegemonizma i velikosrpske ideologije, a da su ustaše hrvatski heroji, mučenci i šehidi, a ne fašističko smeće i zveri u ljudskom obliku - naveo je Linta.

U Hrvatskoj je, ukazuje on, postalo normalno da režiser Jakov Sedlar, koji je 2016. godine uradio profašistički film o Jasenovcu kao radnom logoru, dobije prošle godine nagradu grada Zagreba za pozorište i film.

Tog istog fašistu, podseća, Sedlara je rektor zagrebačkog univerziteta Damir Boras imenovao za svog specijalnog savetnika za kulturu.

Linta smatra da Srbija treba da izgradi Memorijalni centar žrtava genocida s ciljem da širi istinu da su ustaše u NDH počinili zločin genocida, da je zločin genocida počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima i da je počinjen bestijalnim i okrutnim masovnim ubijanjem.

#Jasenovac

#Miodrag Linta

'