AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su blokade, koje su sprečile predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbe u selu Banje, očito organizovale prištinske vlasti.

- Ja sada nemam dokaza za to, ali na osnovu izjava, ponašanju KPS-a, i svemu onome što je radio bezbednosni kosovski aparat, jasno je da su prištinske vlasti to organizovale - rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara da li ima novih saznanja ko je postavio blokane na ulazu u selu Banje.

Kao razlog zašto su prištinske vlasti to organizovale, Stefanović je naveo da je poseta predsednika Vučića jezeru Gazivode, uprkos prištinskoj zabrani, za njih bila "užasan politički udarac".

- Onda su pokušali na bilo koji način da zabrane dalje posete Vučića, organizacijom veterana koji su bili pozvani, onda ste imali KPS koji se pojavljuje na licu mesta i koji nije ni pokušao da pomeri veterane - ukazao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije.

Takođe, primetio je Stefanović, Priština nije želela da pozove ni KFOR da interveniše, jer se plašila "loših sitacija po njih".

Stefanović je naveo da Priština na taj način nije samo zabranila predsedniku da dođe do Srba koji žive u tom selu, već nisu dozvolili ni Srbima da izađu iz sela, a to se, kaže, zove ograničavanje slobode ljudima da se kreću.

- Nisam siguran da Priština ima kapacitet da razume šta treba da bude budućnost. Pitanje je šta oni video kao budućnost, da li je budućnost u stalnim sukobima ili pronalaženje rešenja kako bi svi ljudi živeli normalno. Ako ne videte budućnost, onda je pitanje da li možete da vodite bilo koji narod, ne samo Albance i Srbe - zaključio je Stefanović.

On je odgovarajući na pitanje novinara, da li će Srbija u slučaju dolaska Tačija postupiti diplomatski ili će on po našim optužnicama biti uhapšen, rekao da je Srbija zemlja u kojoj postoji vladavina prava.

- Mi imamo naloge naših sudova koji moraju da se poštuju, i MUP će postupiti sa nalogom suda. Tu nema šta da se doda - rekao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije.

Kako su preneli mediji sa juga Srbije, Tači bi trebalo u sredu da poseti Bujanovac i Preševo, i to ne kao Hašim Tači, vec kao "predsednik Republike Kosovo". Preševo jone je objavio da bi u tu posetu Tači trebalo da dođe sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Zvanični Brisel je, međutim, juče demantovao da će evropski komesar Han u sredu, biti u Preševu, i precizirao da će on tog dana boraviti u Strazburu, gde će prisustvovati govoru predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o Stanju Unije, potvrđeno je Tanjugu u Evopskoj komisiji.

#Nebojša Stefanović

#Priština

'