AKTUELNO

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom Velike Britanije za Evropu i Ameriku Alenom Dankanom o pristupanju Srbije EU, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim i drugim pitanjima.

Jadranka Joksimović naglasila je da cenimo to što Velika Britanija, uprkos Bregzitu, podržava politiku proširenja jer se kroz integraciju Zapadnog Balkana, uspostavlja stabilnost regiona, što je jedan od naših spoljno-političkih prioriteta.

I stoga je, navela je ministar Joksimović, Srbija spremna da iskoristi priliku pruženu strateškim dokumentom EK o politici proširenja na Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

Foto: Tanjug

Ministar za evropske integracije obavestila je Dankana da je Srbija posvećena procesu pristupanja EU i da su reforme koje se sprovode u funkciji stvaranja moderne i države po meri građana.

U tom smislu, sagovornici su akcentovali da su posebno značajni, i da će se naročito vrednovati, rezultati reformi u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

Joksimović je rekla i da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Obavestila je Dankana i da je ponovo pokrenut inkluzivan proces na pripremi medijske strategije, kao i da je u pripremi set važnih zakona za poglavlje 23.

Foto: Tanjug

Podsetivši da je Srbija, do sada, otvorila 14 poglavlja - od kojih su 2 privremeno zatvorena, Jadranka Joksimović očekuje da za vreme austrijskog predsedavanja Savetom EU - do kraja godine, otvorimo neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Britanski ministar za Evropu i Ameriku naglasio je da uprkos Bregzitu Velika Britanija ostaje zainteresovana i aktivna u regionu.

Smatra da je Srbija pokazala da je ozbiljan kandidat za članstvo u EU i ukazuje na značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i javne administracije.

Konstatovao je da je Srbija pouzdan partner EU u rešavanju problema sa kojima se ona suočava - pre svega migrantskom krizom i terorizmom.

Foto: Tanjug

#Evrointegracije

#Reforme

#Srbija

'