AKTUELNO

Član predsedništva SNS Goran Vesić reagovao je na opaske osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa vezano za prodaju PKB-a i rekao je da je upravo PKB klasičan primer kako se Đilas bogati - uvek na račun i štetu građana.

U svom odgovoru Vesić kaže da Đilas "izgleda može da prežali i kada izgubi izbore, i kada izgubi stranku ali to što mu je iz ruke izmakao glavni politički plen, PKB, kap je koja je prelila čašu".

Vesić navodi da je u periodu od 2011. do 2013. godine dok je Đilas vladao PKB njegovom menadžmentu koji je došao iz firme njegovog najboljeg prijatelja tajkuna država oprostila 6,7 milijardi dinara ili preko 55 miliona evra obaveza.

- Tako je Đilas oteo 55 miliona evra novca koji pripada građanima da bi pokazao da uspešno vodi PKB. A potom su njegovi direktori zadužili PKB kod banaka i lizing kuća za dodatnih 12 miliona evra!? A zatim je za te 'velike uspehe' nagradio svoje 'menadžere' tako što je pred smenu sa mesta gradonačelnika doneo odluku da im isplati bonuse vredne više desetina hiljada evra po osobi!? Opet od para građana. Tu sramnu odluku odmah smo poništili - poručuje Vesić.

Kako navodi Vesić, Đilas je planirao bonuse samo za direktore.

- Radnici ga nisu interesovali. Ti genijalni Đilasovi direktori poznati su po tome da su od gradskih para kupili krave sa većim rogovima nego što je to bilo predviđeno za ulazak u boksove za automatsku mužu. Pa su se Đilas i njegovi genijalci - direktori setili da kravama seku rogove!? Sada priča kako je želeo da zaposlenima podeli deset odsto akcija. Hteo samo što to kada je bio vlast nikome nije rekao, i svega se setio posle pet godina. To se zove naknadna pamet. Brinuo je samo o svojim direktorima pa i danas u NIN-u kuka za njihovim bonusima - navodi Vesić.

Prema Vesićevim rečima, PKB je primer da nema tih narodnih para koje Đilas neće da potroši kako sebi ne bi obezbedio korist.

- Planirao je da postane vlasnik PKB a da je tako potvrđuje i činjenica da sada, pošto je izgubio i vlast, i PKB, kupuje zemlju u okolini Beograda. Od čijih para Đilas to radi? Od narodnih pošto se obogatio dok je bio Tadićev direktor Narodne kancelarije, Koštuničin ministar i tajkunski gradonačelnik - navodi on.

Da je tako pokazuje činjenica da je 2007. godine kada je postao ministar u Koštuničinoj vladi prijavio od imovine ženinu kuću na Dedinju, automobil SAB, 2003. godište i 70.000 evra ušteđevine, kaže Vesić.

- Kada je otišao sa vlasti, 2016. godine, prijavio je da samo u nekretninama ima više od 24 miliona evra. Kako je to Đilas zaradio? Od plate gradonačelnika? Ili tako što je kao gradonačelnik trgovao sekundama sa Studijom B koji je bio u vlasništvu grada i Javnim servisom!? Ili tako što je od grada oteo parcelu namenjenu deci da napravi Kuću Velikog brata na kojoj je zaradio milione? - pita Vesić.

On dodaje da Đilas treba da objasni građanima Srbije i odakle mu 50 miliona evra stečenih između 2007. i 2012. godine, sa ukupnim prihodom na svim firmama od oko 180 miliona evra.

Zato je Đilasovo kukanje nad sudbinom PKB plakanje nad izgubljenom zaradom jer je PKB trebao da postane njegov plen, smatra on.

- I ne interesuje Đilasa sudbina zaposlenih u PKB, to što će biti više radnih mesta i veće plate kao ni to što će PKB nuditi kvalitetnije poljoprivredne proizvode Beogradu. Nevažno je to njemu ako on na tome ne zarađuje - ističe Vesić.

Vesić je u saopštenju još dodaje da se SNS ne plaši ni Đilasa, ni njegovih miliona, ni tajknuna koji ga podržavaju, jer imaju iza sebe narod koji, kako kaže, Đilas prezire.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

#PKB

'