AKTUELNO

Gosti 'Novog jutra' TV Pink saglasni su da je upad albanskih specijalaca na Gaziovde provokacija, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić već šest godina u Briselu ima posla sa lažovima i prevarantima, sa kojima se teško može dogovoriti.

Saša Adamović, istoričar, rekao je da upad pripadnika ROSU na Gazivode i sve što se tada dešavalo nije ništa iznenađujuće, kao i da međunarodne strukture stoje iza projekta nezavisnog Kosova.

- Sve te međunarodne strukture koje stoje iza projekta nezavisnog Kosova i dan danas se drže toga i odatle i ta kriza u pregovorima. Nedavno je predsednik Vučić izjavio da je njegova politika kada je u pitanju Kosovo, poražena, ali ja mislim da je poražena njegova dobra volja, jer on već godinama ide u Brisel na pregovore, sa dobrom voljom i nadom da bi tamo pri rešavanju kosovskog problema mogli da budu uzeti u obzir i srpski interesi - izjavio je Adamović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Vučić već šest godina ima posla sa lažovima i prevarantima, a mi vidimo da sa njima ništa ne može da se dogovori.

- Mislim da ova dešavanja treba da uzmemo kao nauk i da promenimo pristup kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema. U ovom momentu treba sačekati sa tim rešavanjem, mislim da se u svetu dešavaju neke stvari koje nama mogu da pomognu, a mi treba da nastavimo da ekonomski snažimo svoju državu - kazao je Adamović.

Kako dodaje, mir se najbolje postiže ako ste spremni da snažno branite svoju nezavisnost i suverenitet.

Milan Mišić, spoljnopolitički komentator, povodom upada albanskih specijalaca na Gazivode rekao je da je tog dana bilo dramatično, a da je sada situacija u manjoj ili većoj meri normalizovana, kao i da se to desilo zbog zastoja u pregovorima.

- To je, po mom uverenju, refleksija jednog zastoja i krize u pregovorima. Do krize dolazi iz više razloga, pre svega, rekao bih zbog neke vrste asimetrije među sagovornicima. Dok je Vučić neprikosnoven kao politički lider u Srbiji, Tači se suočava sa dosta žestokom opozicijom. Poznato je njegovo rivalstvo sa Haradinajem, poznata je i velika snaga pokreta Samoopredeljenja - ocenio je Mišić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ono što je u pozadini svega je to da se pregovori vode uz posredovanje EU, koja, kako kaže, u tom pogledu nije več zbog same činjenice da pet država nije priznalo takozvanu državu Kosovo.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike dnevnog lista "Informer" prokomentarisao je postojanje vojnog plana za Kosovo, rekavši da on uvek postoji, za, kako kaže, ne daj Bože.

- Taj plan je da naša vojska ode na Kosovo u ekstremnim situacijama, kakva je bila ovaj upad na Gazivode. Inače, mi po Kumanovskom sporazumu imamo pravo da uputimo 990 vojnika i policajaca na Kosovo. Mi to nikada nismo iskoristili, onda je sasvim logično kada specijalci ROSU upadnu na nešto što je naše, da mi budemo spremni da reagujemo ukoliko se situacija otrgne kontroli - kazao je Dobromirović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, na sreću, sve je završeno mirno i to što se desilo je neka vrsta provokacije.

- Interesantno je da je to došlo posle UN, odnosno Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jer, ne zaboravite da su Bedžet Pacoli i Hašim Tači, koji su tamo išli kao neka vrsta osoblja, imali su propusnice na kojima je pisalo „drugi“, a ne „diplomate“. Oni su bili na meti sopstvenih medija, koji su rekli da je to jedna velika bruka i sramota - izjavio je Dobromirović.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vučić

#Gazivode

'