AKTUELNO

NATO i Srbija danas imaju korektan odnos, tvrde gosti Novog jutra.

Nedavna poseta Hašima Tačija Gazivodama bila je vodeća vest kako u srpskim, tako i u svetskim medijima. Glavno pitanje bilo je hoće li ta poseta narušiti iole pristojan odnos Srba i Albanaca, koliko će uticati na dijalog Beograd - Priština, i izvesno je bilo pribojavanje da li bi njegova poseta mogla samo da znači povratak u prošlost, i trajno narušavanje odnosa koji se grade izvesno vreme?

Prof. dr Draganom Simeunovićem, profesor Univerziteta u Beogradu je gostujući u Novom jutru naglasio da situacija sa NATO-om nije ista kao nekada, da je reaspoloženje sa obe stranne malo drugačije i, kako kaže, ne vereuju da bi podizanje tenzija na Severu Kosova moglo da izazove rat.

- Nismo mi krivi što Albanci žive u prošlosti, opijeni su nekadašnjim statusom miljenika. Evropa je dosta letargična. Mislim da naša strana treba nakon svega da se okrene Briselu i Mogerni, prema kojoj može da se ofanzivno postupa. Mislim da bi tu pre Srbija mogla da traži spas u izlazu iz kosovske situacija - smatra Simeunović.

Mišel Zubenica izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku smatra da Albanska strana konstntno vrši pritisak na Srpsku.

Foto: Tanjug

- Od 99. nerešeno pitanje na Kosovu je upravo Sever Kosova. Albanska strana još uvek nije zauzela kompletno taj deo i oni su spremni da, ako treba, oružanim snagama uđu. Po njihovim tvrdnjama oni će imati zeleno svetlo od strane međunarodne zajednice - kaže Zubenica ističući da može da se desi da Albanci oružano pokušaju da zauzmu taj deo Kosova. On se pita hoće li Srbija tada biti u mogućnosti da pošalje svoje oružane formacije i brani Sever Kosova.

- Mislim da mi ne možemo to da uradimo, jer su Albanci i dalje miljenici onih sila koji su stvorili projekat Nezavisno Kosovo. Nestabilnost bi ponovo mogla da se desi, vratili bi se u prošlost - ističe Zubenica.

Sa druge strane podrška Srbiji od Rusije i Kine dosta znači, a Velko Nestorović urednik dnevnog lista “Alo” smatra da to onda na neki način malo Albance može da spusti na zemlju.

- Mi ne možemo da uđemo na Kosovo, jer bi to značio rat sa NATO-om. Međutim, podrška Rusije i Kine nam omogućava da im stavimo do znanja da nije gotovo, nisu u UN, neka sede u hodniku i ne mogu da nas nateraju da potpišemo bilo šta - kaže Nestorović dodajući i da je sada poprilično upitna podrška Amerike Albancima.

Simeunović dodaje da je tačno da na Kosovu posoje snage koje Kosovu koje zagovraju osvajanje severa Kosova, objašnjavajući da nekada ofanzivan stav može da bude odbramebi, a to bi, kako kaže, možda Srbiji dosta značilo u ovom trenutku.

Foto: Tanjug

- Ako vas neko tuče, mora da se branite. Siguran sam da bi, ukoliko se tako nešto desi, protiv svoje volje, ušli u odbranu svog stanovništa. Mislim da nema šanse da se Beograd i Srbija bombarduju. Mi u ovom trenutku imamo dobre odnose sa NATO-om, ali može da se dogodi da još neke međunarodne snage onda moraju da dođu na Kosovu, a to NATO-u ne odgovara - kaže Simeunović ističući da zbog toga je svima u interesu smiravanje tenzija. Međutim, on se osvrnuo i na tačijevu posetu Gazivodama.

“Afere kosovskih političara idu nama u korist”

Nova vest po srpskim medijima je da u kosovskim političkim krugovima, postoje izvesne ljubavne afere koje mogu da se odraze i na međusobnu saradnju tih političara. Glavni akteri trenutne afere su predsednik tkzv. države Kosovo Hašim Tači, njegova supruga Ljumnija Tači, i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji. Kako pišu pojedini srpski mediji, Ljumnija i Veseljij su u ljubavnoj vezi. Zbenica ističe da sukob između Tačija i Veseljija inače postoji, i da je pre svega on suparničke prirode. - Kod njih postoji rivalstvo i borba za osvajanje kosovske političke scene. Tači jeste na visokoj funkciji, ali oko mnogih važnih stvari se pita Veselji. Čak je i naš predsednik, Aleksandar Vučić, Veseljija pre par meseci označio kao pravog gospodara na Kosovu. One demonstracije, prilikom posete Vučića Kosovu, organizovali su opštinski odbori kojima rukovodi upravo Veseljij. Zanimljva je i činjica da kada je Hašim Tači bio na Gazivodama, tada su bile demonstracije pokreta Samoopredeljenja u Prištini. I Tači se plaši za svoju poziciju. Mnogi na Kosovu smatraju da je Tači blag u dijalogu sa Srbijom. Postoji i njegov sukob sa Haradinajem. To je šansa za našu stranu, da iskoristimo njihovo političko nejedinstvo - istakao je Zubenica.

- On želi da pokaže da je sila, da samo on može da ode na Gazivode. Naravno da je vodio veći broj bezbedonosnih snaga - kaže Simeunović dodajući da veruje da neki od Albanaca zagovaraju nasilje na Severu Kosova i da zbog toga Srbija mora da zauzme ofanzivan stav.

- Ova strategija o kojoj govorim nije zagovaranje, već sprečavanje bilo kakvih sukoba. Zato ja na ofanzivu gledam kao prevenciju - dodaje.

#Albanci

#Gazivode

#Hašim Tači

#Jutarnji program

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'