AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Vučić je nakon sastanka istakao da Evropski parlament podržava Srbiju na putu ka EU, kao i da neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Nakon sastanka u zdanju na Andrićevom vencu Vučić i Mekalister obratili su se medijima.

Vučić je rekao da je zahvalan što je Mekalister više puta pokazao da je pravi prijatelj Srbije kao i da Evropski parlament podržava Srbiju na putu ka EU.

Foto: Tanjug

- Veoma sam zahvalan predsedavajućem komiteta za spoljne poslove i izvestiocu Evropskog parlamenta što je više puta pokazao da je prijatelj Srbije. Gospodin Mekalister je uvek hteo da čuje šta Srbija misli i šta je za nas važno. Čini mi se da smo između ostalo i zahvaljujući njemu činili dobre korake na putu ka članstvu u EU - kazao je Vučić i dodao:

Mi nikada ne komentarišemo tuđe ocene stanja, ne molimo nikoga da nam otvara neka poglavlja ili ne. Očekujemo da će buduća rezolucija o napretku naše zemlje biti pozitivna. Rekao sam Dejvidu Mekalisteru da smo zadovljni ekonomskim napretkom, naši ljudi i sada teško žive, ali razumeju da naša zemlja krupnim koracima grabi napred, da ima najnižu stopu zaposlenosti u regionu zapadnog Balkana, da će javni dug prvog januara biti ispod 50 odsto BDP-a - rekao je Vučić i dodajući da je Srbija aposlutni lider u dovođenju stranih direktnih investicija.

Foto: Tanjug

- Imamo 56 odsto ukupnih stranih direktnih investicija na zapadnom Balkanu. Mi nismo i dalje zadovoljni, želeli bismo da to bude još više. Gledamo kako da privučemo veći broj investitora - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima potrebno je još raditi na pitanju vladavine prava.

- I tu smo ostvarili značajne napretke. Verujem da će početkom novembra Vlada uputiti Skupštini predlog za izmene Ustava Srbije, vezano za pravosudni deo koji je od ključnog značaja za poglavlja 23 i 34. Ostaje nam poglavlje 35 koje je od posebnog značaja za našu zemlju jer se predstavlja kao uslov napretka Srbije, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanje kosovskometohijskog problema - izjavio je Vučić.

Kako dodaje, upoznao je gospodina Mekalistera sa svim onim što se zbiva na Kosmetu.

Foto: Tanjug

- Ono što je dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, a do kada će to da traje i kako će da traje ,ne zna se. Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Rekao sam Mekalisteru da ne znam šta se očekuje od Srbije. Ne razumem šta se očekuje, pošto im je valjda jasno da nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova. Mogu da uzmu tri motke da me mlate po glavi, ja to neću da prihvatim. Mi smo spremni da razgovaramo, i uvek dijalog moramo da pretpostavimo drugačijem rešavanju problema, mi želimo da uspostavimo trajni mir, ali to ne zavisi samo od Srbije. Zahvalan sam gospodinu Mekalisteru na ličnoj podrci, kao što sam zahvalan za donacije i invesiticije - kazao je Vučić.

On je rekao da samo nemačke kompanije u Srbiji danas zapošljavaju 50 hiljada radnika.

- Naše je da osiguramo povoljniji investicioni ambijent i u skladu sa tim i rešavanje problema iz poglavlja 23 i 24, jer time garantujemo pravnu sigurnost svima koji dolaze da ulažu u našu zemlju. Što se tiče regiona, ja sam rekao da će Srbija sa svima u regionu pokušavati da ima što bolje odnose, bez obzira što ne dolaze uvek najprijateljskije izjave iz svih delova regiona - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, znamo da po pitanu Kosova treba nešto uraditi, ali više ne znamo šta.

- Više niko ni iz Evrope ne zna da nam kaže šta tačno treba da uradimo. Uskoro će dve hiljaditi dan, lično ću ga obeležiti, zajedno sa svima vama, a to je 10. oktobra, kako ZSO nije formirana, a to je bila jedna jedina obaveza Prištinske iz Briselskog dogovora. Da vas podsetim, Srbija je ispunila stvaranje regionalne policije na severu i sve što je pisalo u Briselskom dogovoru smo ispunili, a oni ni jednu jedinu obavezu. Ne očekujemo da ispune, ne očekujem da će je ikada ispuniti, ne mislim da s emnogo zbog toga sekiraju, kao ni da ih neko nešto pita po tom pitanju. Nećemo ni mi da ih pitamo, tako da se nadam da će nam neko reći šta je to što se od Srbije očekuje - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug

Neće se "kosovska vojska" šetati severom Kosova

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Vučić: Ne idem sutra u Sarajevo

Vučić je na pitanje novinara da li će ići sutra u Sarajevo rekao da je trebalo da ide u istočno Sarajevo, ali da neće ići.- Dobio sam pismo od Milorada Dodika neposredno pred sastanak sa Mekalisterom, i prihvatio sam njegov zahtev i molbu, neću ići u istočno Sarajevo. Želim celoj BiH uspešno okončanje izbora, a Srbija se nije mešala u predizborni proces - kazao je Vučić.- Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH - kazao je on. Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optuže, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi.

- Nisam video šta je rekao, ali, može mu se, da kaže šta želi. Moje pitanje je gde to piše, u kom aktu piše da mogu da formiraju kosovske snage bezbednosti. Sve može, ako je protiv Srba i Srbije - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše ćutanje EU povodom upada dugim cevima nedavno na sever, na jezeru Gazivode, Vučić je ironičnim tonom pomenuo kako su mnogi iz međunarodne zajednice na taj potez Prištine rekli: "Pa, normalno je da se kosovski predsednik kreće gde hoće."

Foto: Tanjug

- Normalno je onda valjda i da se srspki predsednik kreće gde hoće, ali meni nije bilo omogućeno...palili su svašta i to oni koji su dali pristanak za moj dolazak, a koji je bio prijavljen u skladu sa svim briselskim dogovorima - primetio je Vučić.

To je, valjda bilo, dodao je, sa idejom: "E, sad baš ne možeš da dođeš, ko si ti da gledaš tamo neke sunarodnike u nekom selu Banja..".

Vučić: Dogovor između Grčke i Makedonije dobar za oba naroda

Kada je u pitanju referendum u Makedoniji, Vučić kaže da smatra da je dogovor između Grčke i Makedonije dobar za oba naroda i obe države.- Ali, nisam ni ćorav ni glup, da ne vidim šta se dogodilo i šta je poruka naroda koji je doneo jasnu odluku. Neću da se dodvoravam, moj posao je da govorim istinu, tako je bilo i tako će biti - rekao je Vučić i dodao da su oba naroda bratska i da im želi najbolje.

- A, oni kažu mogu da se kreću kuda god žele. Pa, mogu, ali ne s dugim cevima, i niste imali saglasnost Srba za upad na sever, jer nijednog Srbina niste pitali niti obavestili - istakao je Vučić.

Dodao je da je iz Briselskog sporazuma jasno da kosovskom policijom za sever upravlja Srbin, i on upravlja celim reonom, i to je po članu devet Briselskog sporazuma.

- Komandant regionalne policije je Srbin, on upravlja svim strukturama policije, a nijedan Srbin nije imao pojma o čemu se radi kad su Albanci do zuba naoružani upali na sever - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug

Dejvid Mekalister je je rekao da je srećan što je ponovo u Beogradu i da se sastaje sa toliko zvaničnika koji su mu postali prijatelji.

- Zahvalan sam što je predsednik Vučić odvojio svoje vreme za razgovor o nekim pitanjima. Pristupanje EU je vrlo naporan posao, do sada je otvoreno 14 poglavlja, i Srbija je na pravom putu. Što više poglavlja se otvori, to bolje. Prilično sam uveren da će izveštaj o Srbiji biti usvojen - rekao je Mekalister.

On je najavio da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. ili 29.novembra u Briselu.

- Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja - kazao je Mekalister.

#Aleksandar Vučić

#Dejvid Mekalister

'