AKTUELNO

Kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je pobedu na izborima.

- Na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta, ja sam osvojio 330.890 glasova, a Ivanić 260.197. Dakle, razlika je u 75.000 glasova - rekao je Dodik i dodao da "Ivaniću ne mogu pomoći čak i svi bošnjački glasovi iz inostranstva".

Kada je reč o kandidatu SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željki Cvijanović, Dodik je naveo da je na osnovu 40 odsto obrađenih biračkih mesta, Cvijanovićeva osvojila 54,1 odsto ili 125.118 glasova, a kandidat SzP Vukota Govedarica 45,8 odsto ili 105.889. glasova.

Dodik je rekao da očekuje da će konačna razlika između njega i Ivanića biti oko 80.000 glasova, a između Cvijanovićeve i Govedarice 40.000 glasova.

- Ovo je najvažnija pobeda za Republiku Srpsku, za SNSD. Ovo je osma pobeda SNSD-a u kontinuitetu - istakao je Dodik i zahvalio koalicionim partnerima.

Prema njegovim rečima, Ivanić je kažnjen zbog kalkulantske i podaničke politike prema Zapadu.

- Zalagaću se za poziciju Republike Srpske i moja deviza će biti Srpska pre svega. Odbacivaću svaku vrstu nametanja. Ne zanima me ko su izabrani članovi iz druga dva naroda i ne kalkulišem sa tim. Kalkulišem samo sa podrškom mog naroda - rekao je Dodik.

On je istakao da u Predsedništvo BiH ide kao predstavnik srpskog naroda i da će mu položaj srskog naroda i Srpske uvek biti prioritet.

Dodik je izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni njihovim radom, te se nada da će opravdati ukazano poverenje.

On je istakao da je neposredno pre večerašnjeg obraćanja razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je s radošću primio rezultate izbora u Srpskoj.

- Glasine da se Srbija meša u izbore pokazali su se kao neistinite - rekao je on i najavio da će prvi sastanak kao član Predsedništva održati s Vučićem, možda i pre nego sa kolegama u Predsedništvu.

STRUČNA JAVNOST ZA PINK: Ovo su bili IZBORI ZA REPUBLIKU SRPSKU ili PROTIV NJE! DODIK: Očekujemo veliku pobedu!

Stručna javnost gostujući na TV Pink ocenila je da su izbori u Republici Srpskoj i Federaciji BiH bili odlučujući za Republiku Srpsku. SNSD izjavio je da veruje da će uskoro moći da proglasi pobedu svojih kandidata na svim nivoima.

U Bosni i Hercegovini u 19 sati zatvorena su biračka mesta na kojima su građani birali predstavnike na svim nivoima vlasti.

Na izborima su se za glasove birača nadmetali 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u BiH ima 3.278.908 građana. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Foto: TvPink Printscreen

DODIK EKSKLUZIVNO ZA PINK: Očekujemo veliku pobedu

- Ovde su zatvorena biračka mesta. Očekuje se izlaznost oko 55 odsto. Mi smo radili dobro u predizbornoj kampanji. Ovde očekujemo veliku pobedu. Uspeli smo da prema našim evidencijama na izbore izađu svi naši članovi i svi sigurni glasovi koje smo evidentirali. Očekujemo prve izborne rezultate i da oni budu dobri na svim pozicijama, i za srpskog člana predsedništva, gde sam se ja kandidovao, i za predsednika Republike, gospođu Željku Cvijanović i za parlamentarne liste na ova dva nivoa, BiH i Republike Srpske - izjavio je Dodik.

Foto: Tanjug

Kako dodaje, izbori su mirno prošli i nije bilo incidenata.

- Nije bilo problema. Policija nigde nije reagovala. U tom pogledu mogu da kažem da su izbori provedeni na dostojanstven način - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, važno je da su se izbori održali u mirnoj atmosferi, jer je, kako kaže, predizborna kampanja konkurencija išla na to da se izazovu ekcesi.

- Važno je da su se izbori održali u mirnoj atmosferi, jer je sva predizborna kampanja od strane konkurencije išla na to da se izazovu ekcesi i da ti ekcesi budu motivirajući element da se glasa protiv nas, protiv vlasti u Republici Srpskoj - kazao je Dodik.

Na pitanje da li je bilo mešanja stranih ambasada, Dodik je rekao da su se Amerikanci i Britanci tu „upetljali“.

- To je vidljivo. Odnosno stara američka administracija, jer ovo nije politika Trampa, nego stare američke administracije i odlazeće ambasadorke koja je spakovala kofere, ali je ostala ovde da napravi što više pometnje - istakao je Dodik i dodaje:

- Sve se usmerilo ka tome da oni imaju svog favorita, Ivanića, za člana predsedništva i oni su sve što su činili ovo vreme radili na tome i mojoj diskreditaciji koja je počela sa navodnom crnom listom . Očigledno da srpskog člana Predsedništva bira srpski narod, a ne američka ambasada - rekao je Dodik.

Foto: TvPink Printscreen

KRSTIĆ: Najbitnije je da su izbori protekli u redu! Kampanja bila vrlo oštra

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, rekao je da je značajno što je današnji izborni dan protekao u miru.

- Najbitnije je da su izbori protekli u redu i da su građani mogli da izraze svoju političku volju. Sama kampanja bila je vrlo oštra, vruća i ponekad se išlo udarcima ispod pupka, bilo je teških reči, zloupotreba, raznih stvari koje su neprilične za izbore - kazao je Krstić.

Kako dodaje, svaki izbori su sudbonosni u smislu da definišu sudbinu zemlje u naredne četiri godine.

Foto: TvPink Printscreen

Krsić je rekao da je bitno i to što se Srbija nije mešala u izbore u BiH.

- Srbiju niko ne može da optuži da je pokušala da utiče na unutrašnje stvari BiH. Predsednik Vučić je čak otkazao da dođe na otvaranje bolnice, da se ne bi reklo da se Srbija mešala i da bi zaštitio Dodika da ako pobedi, da mu neko ne bi prebacivao - izjavio je Krstić.

Milivojević: Izbori značajni u globalnom kontekstu

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, kazao je da su ovi izbori nekako pali u jedan širi međunardoni kontekst i izmenjene globalne okolnosti, kada su velike sile na ovim prostorima i kada je njihovo sučeljavanje dnevna tema.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovi izbori imaju značaja vezano za to. Sve se to posmatra u globalnom kontekstu i zbog toga su ovi izbori značajniji i interesantiniji - ocenio je Milivojević.

Miletić: Svedoci smo velikog mešanja stranih faktora u regionu

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije rekao je da smo svedoci velikog mešanja stranih faktora u regionu po svim pitanjima.

Foto: TvPink Printscreen

- Vidimo snažni upliv međunarodnog faktora koji ne doprinosi rešenju nego još više komplikuje situaciju. Nadam se da će ovi izbori pokazati zrelost srpskog naroda koji neće dozvoliti da se njime manipuliše u neki konflikt i neku autodestrukciju - izjavio je Miletić.

Stanković: Ko bude napravio većinu u skupštini i ko bude dobio člana Predsedništva u Republici Srpskoj, taj će imati ključnu reč

Dejan Vuk Stanković, analitičar, rekao je da se vode dve ključne bitke na ovim izborima.

Foto: TvPink Printscreen

- Onaj ko bude napravio većinu u skupštini i ko bude dobio člana Predsedništva u Republici Srpskoj, taj će imati ključnu reč - ocenio je Dejan Vuk Stanković.

Portparol SNSD: Očekujem da ćemo moći brzo da proglasimo pobedu

Portparol SNSD Radovan Kovačević se nada vrlo skorom proglašenju pobede.

- Očekujem da ćemo moći brzo da proglasimo pobedu, kao i ostale tri. Mi očekujemo da će rukovodstvo naše stranke biti vrlo brzo u štabu. Ljudi koji su prethodne četiri godine vredno radili, večeras žele da proslave pobedu i sutra idemo dalje da radimo za Republiku Srpsku - rekao je Kovačević.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da se glasovi brzo prebrojavaju, te da se novim rezultatima nada uskoro.

Kovačević je u narednom obraćanju rekao da Dodik ima 57 odsto glasova.

- Milorad Dodik ima 57 odsto glasova, preko 120 hiljada glasova. Verujemo da će taj trend da se održi i da ćemo moći brzo da proglasimo pobedu. U ovom trenutku Željka Cvijanović ima 56 odsto glasova. Verujem da ćemo moći uskoro da proglasimo pobedu naših kandidata na svim nivoima - rekao je Kovačević.

Petrić: U 24 sata saopštićemo rezultate izbora

Branko Petrić predsednik CIK-a BiH rekao je da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, a da je u Banja Luci izlaznost bila 60 odsto, kao i u Doboju.

Foto: TvPink Printscreen

- Glasalo je 53,26 odsto od ukupnog broja glasača. Prvi rezultati se upravo utvrđuju u izborničkim mestima. U 24 časa ćemo saopštiti rezultate izbora - kazao je Petrić.

Vučićević: Od ovih izbora zavisi hoće li opstati Republika Srpska

Dragan J. Vučićević, glavni urednik Informera, rekao je da su ovo sudbonosni izbori za Republiku Srpsku.

- Od ovih izbora zavisi hoće li opstati Republika Srpska kao entitet, onako kako je definisano u Dejtonu, kao ozbiljno organizovan deo, sa ozbiljnim ovlašćenjima u okviru BiH, ili će biti samo jedan administrativni region koji se neće pitati ništa i neće imati nikakva ovlaščenja. Vidimo svi da i jedni i drugi proglašavaju pobedu - kazao je Vučićević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, podaci i rezultati sa terena govore o ne toliko tesnoj, već o relaksiranoj pobedi Milorada Dodika i njegovih kandidata.

- U poslednje veče pred predizbornu ćutnju, u petak uveče, videli smo u Banjaluci i Bjeljini ono što smo mogli da vidimo uoči 5. oktobra. Dakle, videli smo i stisnutu pesnicu i neku satanizaciju članova porodice Dodik. Bilo je tu puno laži, izmišljotina, puno zloupotreba ljudskih nesreća, sve u cilju da se na najgori mogući način osvoji vlast - izjavio je Vučićević.

#BiH

#Izbori

#Milorad Dodik

'