AKTUELNO

- Ovo je najstrašniji pritisak na medije od strane jednog političara, ne pamtim da se ovako nešto ikada dogodilo, rekao je glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević.

Vučićević je podsetio da je Dragan Đilas, lider Saveza za promene, juče saopštio da je podneo krivičnu prijavu, protiv njega i odgovornog urednika portala Informera, i da je Đilas tražio, kako kaže Vučićević, da budu osuđeni zbog govora mržnje, rasne i druge diskriminacije, i takođe, da budu osuđeni na tri godine zatvora.

- Ovo je jedinstven primer i najstrašniji pritisak na medije od strane jednog političara. Ne pamtim da je ovako nešto ikada bilo. Želim gledaocima da kažem da nakon ovoga lako može da se desi da Informer u nekom trenutku ne može da izlazi, jer ja ne pamtim da je nekada ovako nešto bilo, a da o tome svi ćute. To je skandalozno - rekao je Vučićević.

- Da li vi razumete da on pokušava da na mala vrata, zloupotrebom zakona, da vrati zatvorsku kaznu za novinara, novinara koji saopštava informacije koje njemu nisu po volji. Za novinara koji razmišlja i koji ima stavove, koji nisu po volji tajkunu Draganu Đilasu - rekao je Vučićević.

Kako kaže, Đilas je ovim pokazao koje su zapravo njegove namere prema medijima i kako bi on to vladao državom.

- Od 2012.je prošlo šest godina, pa su neki pomalo i zaboravili kako je to izgledalo u njihovo vreme. Oni su ti koji su zabranjivali, smenjivali, gasili medije koji im nisu po volji, a sada govore o nekakvoj demokratiji. Đilas bi sada hapsio - rekao je Vučićević.

On je rekao da oko 70 odsto stvari iz optužnice nije tačno, jer kako kaže, neke od tih termina koji se spominju oni u listu nisu nikada ni upotrebljivali, a ostalo su, dodaje, prenete informacije iz političkog života.

- On preko ove krivične prijave, i preko toga što tuži Informer, mene i kolegu Ignjatovića, šalje poruku svim novinarima i svim urednicima u Srbiji. On poručuje, gledajte šta će da vam se desi ukoliko budete pisali protiv mene. Završićete u zatvoru. Zar ovo nije skandal? Kako je moguće da nijedno novinarsko udruženje danas ne reaguje? Kako je moguće da svi sad ćute? - rekao je Vučićević.

Vučićević je rekao da je mislio kako je ne primereno i preterano kada je čuo da Đilasa zovu Đitler, a sada vidi, kako kaže, da mu taj nadimak odlično pristaje.

- Ovo što on radi jeste fašizam, jer fašizam po svojoj definiciji podrazumeva da one koji vam nisu po volji hapsite, zatvarate, progonite, uništavate. A ovo je pokušaj uništavanja Informera. Da je ne daj Bože on na vlasti, on bi hapsio novinare koji mu nisu po volji, i zatvarao medije kao što je to i činio ranije. Urednici su u njihovo vreme smenjivani u kabinetu predsednika ovog ili onog ministra - rekao je Vučićević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, svega toga se sećamo, i sada oni koji su bili najgori cenzori sada drže nekome lekcije o slobodi medija.

- Juče je Vuk Jeremić gostovao na jednoj televiziji gde je gostovao 45 minuta. Za svo to vreme ona njega nije pitala za njegovu saradnju sa Patrikom Hoom. I zašto mu je ambasada Katara uplatila 200.000 evra za račun u Beogradu. Za koji posao? - rekao je on.

Vučićević je rekao, u ovoj krivičnoj prijavi Dragana Đilasa potkrala jedna, verovatno kako kaže, podsvesno jedna vrlo zanimljiva stvar.

- On nas tuži za rasnu i drugu diskriminaciju. Jedva čekam da vidim tog sudiju koji će da me osudi zato što govorim istinu. Je li ovo nekakva nedemokratska diktatura, inkvizicija, fašistička država ili je ovo demokratska država u kojoj svako može da kaže ono što misli - rekao je Vučićević.

On je rekao da su neki mediji pričali, pisali i govorili o našem sadašnjem predsednik,u a bivšem premijeru Aleksandru Vučiću sve najgore. Kako kaže, optuživali su ga za najgora krivična dela i samo su se bavili pljuvanjem Vučića, i svako pitanje su mogli da mu postave, ali on je, naglašava Vučićević, uvek mogao da odgovori na sva moguća pitanja.

- Zamislite da je neko Vučićev podneo krivičnu prijavu protiv nekog od tih medija. Da li bi cela Srbija danas zvečala od skandala? Zašto sada svi ćute? Juče su predsednik Vučić i premijerka Brnabić, juče su objavili da će u Srbiji biti izgrađeno 8.086 stanova za pripadnike bezbednosti, i da će milijardu evra biti uloženo u naredne tri godine u zdravstvo. A danas u Danas-u oni pljuju po tim istim stanovima - rekao je Vučićević.

Vučićević je rekao da je na delu najgori pokušaj otimanja vlasti, najgorim i najcrnjim vlastima.

- Oni hoće da ugase Informer, gde radi više od sto novinara i urednika, oni hoće da sve te ljude ostave bez hleba. Kome smetaju normalni mediji u Srbiji, mediji u kojima nema zabranjenih tema? Jer Informer njima smeta zato što sa nama oni ne mogu da obmanu i lažu Srbe. A to oni hoće - rekao je Vučićević.

Kako kaže, oni žele da pokažu kako je danas u Srbiji gore nego ranije, a možete i sami da vidite, naglašava on, da je u svakoj sferi u Srbiji danas bolje.

#Dragan J. Vučićević

#Dragan Đilas

'