AKTUELNO

U emisiji „Pravac“ autora i voditelja Aleksandra Vasića, Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM, izjavio je da je ubeđen da je dobro to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistira na razgovorima i pregovorima Beograda i Prištine.

- Mislim da je apsolutno u pravu. Uz sve probleme koje imamo mi moramo doći do mira. Svaki sukob mora da se završi ukoliko želimo da idemo napred. To je dobro i za Srbe i za Albance - kazao je Anđelković.

Komentarišući napade na Srbe na Kosovu i Metohiji, i to da li su sve žrtve iste, Anđelković je rekao da ako se gleda pravno, po međunarodnom pravu, humanistički, onda sve žrtve moraju biti isto tretirane, ali da to nije slučaj.

Foto: TvPink Printscreen

- Nažalost, kao što vidimo, nisu iste. Vidimo to i poslednjih dana, ne samo na srpskim žrtvama, vidimo šta se desilo oko Skripalja u Engleskoj. Odmah su i Amerika i EU donele sankcije, mere i osude prema Rusiji. Vidimo to i u nesvakidašnjem zločinu prema novinaru Kašogiju - izjavio je Anđelković.

Kako dodaje, vidimo da postoje samo blage osude i da se čekaju dodatne informacije.

- Kada se traže dodatne infomacije, dođe neki novi događaj i prekrije se ono što želi da se prekrije. Jednostavno, ono šta velike sile opredele da je dominantno i važno, to je pozitivno, ono što se opredeli da je negativno, onda je negativno. Sve ono što proističe iz korpusa kojem je zalepljena etiketa negativno je manje vredno - ocenio je Anđelković.

Sima Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ispričao je svoju životnu priču, rekavši da je njegov brat prva civilna žrtva na Kosovu i Metohiji, prvi kidnapovani Srbin.

- On je kidnapovan 14. maja 1998. godine. Radio je na površinskom kopu uglja Belaćevac. Ni kriv ni dužan, on je sa radnog mesta kidnapovan. On je prevozio radnike svih nacionalnosti. Jedan Albanac iz sela Žilivoda mu je dao naredbu da mora da ode do susednog sela u industrijskoj zoni. Mnogi Srbi su rekli „Nemoj Žarko da ideš, opasno je“, a on je bio dosta hrabar- izjavio je Spasić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, njegov brat je otišao po radnike, a čim je izašao iz kopa, dva džipa su mu preprečili put i odveli ga u pravcu Čičavice.

Spasić kaže da tek u poslednjih četiri, pet godina, zahvaljujući ovoj državi, postavljen je „Zid plača“.

- I stranci i ovi iz EU i NATO agresori mogu da vide broj ubijenih. Zahvaljujući gradu i državi Srbiji dobili smo prostorije u Beograđanci, u kojoj je spomen soba - kazao je Spasić.

#Kosovo i Metohija

#Zoran Anđelković

'