AKTUELNO

Gosti Nacionalnog dnevnika smatraju da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na sve načine pokušava da poboljša imidž Srbije, i ne podleže provokacijama koje uspešno izbegava svakog dana.

Iz američke agencije Blumberg navode da je predsednik Vučić je ključan čovek za budućnost regiona i da je odlučan da uđe u istoriju kao čovek koji je pomirio etničke i teritorijalne razlike u regionu. Oni su, kako kažu, ocenili i da se predsednik nalazi u natezanju konopca između istoka i zapada.

Jelena Vukoičić, analitičar gostujući u Nacionalnom Dnevnikukaže da tekst obuhvata osnovne i kjlučne tačke Balkana.

- Što se tiče predesdnika Vučića, njegovo ponašanje je besprekorno. On ne reaguje na provokacije iz regiona, teži tome da promeni sliku Balkana. Mi smo imali i ranije problema zbog uplitanja sa strane, ali što se definitivno predesednika i vlade tiče oni su definitivino faktor mira na balkanu - rekla je Jelena Vukoičić, analitičar, dodajući da smo svesni mnogih provokacija na regionu, ali da predsednik svim silama pokušava da održi stabilnost u regionu i Srbiju predstvi na najbolji mogući način.

- Naša budućnost neće zavisiti od toga kakve poglede imamo u prošlost. Život čoveka neće zavisiti od pogleda na istoriju, već će zavisiti od toga koliko smo konkuretni na tržištu. Džaba vam da imate malo veću teritoriju, ako nemate ljude i radnu snagu - dodao je Marko Matić iz Nezavisne medijske mreže „Antitod“, ističući da ćemo morati da sarađujemo.

Foto: TvPink Printscreen

Kako Vukoičić kaže, naša je obaveza da se odnosi postave na stabilne osnove i da je to osnova našeg ondnosa sa svetom i regionom.

Ponašanje Nemačke, u odnosu na Američku administraciju, je da hoće da sasluša Srbiju. Kako kaže, Merkel i Nemačka je priznala Kosovo, ali ako, kako kaže, veliko je pitanje šta će se dešavati u budućnosti.

- Njena vlada je nestabilna, velika je verovatnoća da će desnica doneti veliku pobedu. Tu je i Bregzit koji će poljuljati EU, Evropa je poljuljana i postavalja se pitanje da li će Evropa da postoji i kako, a to je sve usko povezano sa pitanjem Kosova - smatra ona, ističući da EU više nije ono što je bilo pre deset ili, kako kaže, pet godina.

- Mi ćemo menjati svoju politiku shodno tome kakav je stav - dodaje ona.

Foto: TvPink Printscreen

Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer upozorio je albanske političke lidere iz Prištine da SAD nemaju vremena za gubljenje kad je reč o "srpsko-kosovskom" problemu i istsakao je da Albanci moraju da se odluče i da kažu šta žele. Po Vukoičić Amrička politička scena nije više mnolidna.

- Mi imamo predsednika i administraciju, to se odražava na svet. Nama je naklonjenija ta nova američka politika, jer Kosovo nije njihov projkat. Zato gospodin Palmer kaže da u ovom trenutku ne mogu da se bave pitanjem Kosova. Tu ima ubistvo novinara u Saudijskoj Arabiji, Sirija, Kina i mnoga pitanja - smatra Vukoičić dodajući da nikome nije u interesu da se pitanje Kosova razvlači, ali sa druge strane Srbija ne treba da pristane na sve već da se gleda da se to reši onako kako treba.

#Nacionalni dnevnik

'