AKTUELNO

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će na sutrašnjoj zajedničkoj sednici Vlade Srbije sa svim predstavnicima srpskih institucija na Kosovu i Metohiji biti odobren najsveobuhvatniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na KiM.

Đurić je kazao da će tim paketom pomoći biti obnovljeni klinički centri, putevi, bolnice, škole i druge ustanove na Kosovu i Metohiji.

- Moram da kažem da sam kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zadvoljan, srećan i ponosan što postoji ovakva podrška za srpski narod na Kosovu i Metohiji u Beogradu - kazao je Đurić.

On je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku i razgovor sa svetskim liderima da ukaže na međunarodno pravo, interese Srbije i želju da se pronađe kompromisno rešenje.

- Kada sagovornicima u inostranstvu ukažete na to da se više od 2.000 dana Priština ne pridržava dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, ostaje jasno svima da su argumenti na sroskoj strani. Zato je svaki razgovor o toj temi za nas dobar i koristan - pojasnio je Đurić.

Foto: Tanjug

On je kazao da između Beograda i Moskve postoje odnosi "poverenja, prijateljstva i ljubavi", a da o "ozbiljnosti i dubini" tih odnosa govori informacija da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sastao 14 puta.

- U Moskvi uvek dobijemo podršku za našu poziciju za pitanje Kosova i Metohije, ali i po drugim pitanjima - rekao je Đurić.

Đurić je kazao da je u Moskvi nedavno boravio stranački, a Srpska napredna stranka je tada potpisala sporazum o saradnji sa najvećom strankom u Rusiji "Jedinstvenom Rusijom".

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se neće odreći "kosovskih dragulja Trepče i Gazivoda", Đurić je kazao da Haradinaj ne može da se odrekne nečega što nema i dodao da mu te izjave zvuče kao "varnice za domaću političku upotrebu".

- Trepča Sever, koju drže i kontrolišu Srbi radi uspešno i ima preko 3.000 zaposlenih, sama isplaćuje svoje dohotke i zarade i tako će se nastaviti.

On je dodao da će Kina 14. novembra na sednici Saveta bezbednosti UN štititi međunarodno pravo čuvajući poziciju Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je pre dva dana je u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'