AKTUELNO

Pokušaj Prištine da preuzme elektroenergetski sistem na severu KiM je nesumnjiv i predstavlja nelegalan politički pritisak na srpski narod u južnoj pokrajini, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u izjavi novinarima na Staroj planini podsetio da je izgradnjom veštačkog jezera Gazivopde sedamdesetih godina potopljeno više desetina srpskih sela, kao i da se na mestu gde se ono danas nalazi bile i srpske srednjevekovne države, devojačka škola Jelene Anžujske, naše crkve i manastiri.

- Zar oni misle da smo mi to zaboravili, zar misle da smo zaboravili i da nemamo dokumentaciju. Mi smo ozbiljna država i imamo dokumentaciju za svaki dinar koji smo mi uložili - kazao je Đurić.

Dodao je da je branu Gazivode izgradila Srbija, te da je prošle godine iz Beograda dato milion evra za rekonstrukciju hidrosistema Gazivode.

Foto: Tanjug

- Odakle im suluda ideja da oni imaju bilo kakve veze sa tom branom i tim hidrosistemom koji se od momenta kako je izgrađen nalazi u elektroenergetskom sistemu Srbije do dana današnjeg - naglasio je direktor vladine Kancelarije.

Naveo je da je jasno da je reč o političkom pritisku albanskih političara u Prištini, za koje kaže da nemaju šta da ponude svom narodu, pa im onda nude samo sukob sa Srbima i Srbijom.

Prema njegovim rečima, to su pokušaji albanskih političara na KiM da sakriju svoje pljačke, lopovluke, kao i činjenicu da za 18 godina koliko su odgovorni za stanje u našoj južnoj pokrajini nisu običnom narodu, Albancima, ponudili ništa, a da su komandanti terorističke OVK iz "podrpanih cipela i uniformi postali multimilioneri".

- Sada su svi oni veliki političari i žele da zaštite to svoje bogatstvo i sebe od suda za ratne zločine tako što će se sukobljavati sa Srbijom i Srbima. To ne vodi narod na KiM, albanski i srpski, a ni region u budućnost i mi želimo da se ponašamo na drugačiji način i ponašamo se tako, gledamo kako da probleme rešimo kroz razgovore, a ne opasnim igrama koje su sve samo ne dobronamerne - zaključio je Đurić.

#Gazivode

#Kosovo

#Marko Đurić

#Srbija

'