AKTUELNO

Sadašnja opozicija je kao ček bez pokrića, sve je lepo napisano ali neupotrebljivo, kazao je Vuksanović gostujući u emisiji Pravac.

Knjiga prof. dr Slobodana Vuksanovića „Politika i ljudi“ govori sve o srpskoj politici u protekle tri decenije, ali i o pojedinim ljudima koji su u politici ostavili ili ostavljaju trag. U Emisij Pravac, koja se emituje na Pink3 kanalu, Vuksanović se osvrnuo na političku prošlost, svoje tadašnje postupke, i na svoj  pogled na sadašnju opoziciju.

- Ispalo je dobro što sam poslušao savet vodeće istoričarke kjiževnosti profesorke Zorice Hadžić da napišem knjigu. Na sajmu je naišla veliko interesovanje. Nakon svakog ispisanog poglavlja sam shvatio zbog čega je nagovor bio potreban. Osećao sam se malo depresivno, neki gorak ukus sam imao proživljavajući sve te periode koje sam u knjizi opisivao. Shvatio sam da je 28 godina protraćenog života za sve nas, ne za mene kao pojedinca, i to je ono što mi je stvaralo gorak ukus. Inače, knjiga prati zanimliv period - kaže Slobodan Vuksanović gostujući u emisiji Pravac. Objašnjava da sam početak knjige opisuje osnivanje prve opozicione stranke, pa sve do njegovog nedavnog susreta sa predsednikom Alekasdnorm Vučićem i profesorom Ilijom Bogavcem.

"Ambicije i politika su vrlo osetljiva područja"

Kako kaže, u Demokratsku stranku je ušao na uticaj rođaka Dragoljuba Mićunovića.

- U to vrema njemu i još nekima nije bilo lako da nekome odu u posetu. Kod nas su vrata uvek bila otvorena. Što se nas omladinaca tiče, sve je počelo u kabinetu profesora Radeta Stojanovića na Pravnom fakultetu. To je bila mala avantura, nismo znali da ćemo mi biti toliko potrebni tadašnjem DS-u. Nismo tada imali nameru da se ozbiljno bavimo politikom - počeo je priču Vuksanović o svojim političkim počecima.

- Ambicije i politika to su vrlo osetljiva područja - priča dodajući da su Goran Vesić i on bili bliski saradnici sa pokojnim Zoranom Đinđićem.

- Nisam istoričar, nemam sto godina, ali u to vreme su Koštunicu i Điđića smatrali jako mladim, a zamislite kako su mene gledali sa 27 godina - ističe Vuksanović, dodajući da je svojim ponašanjem skrenuo pažnju na sebe u Skupštini.

- Ja sam sportski vaspitan i položaj autsajdera može da bude jako zgodan. Delovao sam mlado i bezazleno. Trudio sam se da se ponašam ozbiljno, tako sam i skrenuo Arkanovu pažnju. Stalno se okretao ka meni i govorio, komentarisao amadmane - priseća se Vuksanović.

"Kod Miloševića i Mire smo tri sata razgovarali o najvećim državnim pitanjima"

Tada sam kao glavni urednik "Studenda", sa Goranom Vesićem koji je bio zamenik, uspeo da uradim intervju sa Mirom Marković i Slobodanom Miloševićem.

Foto: TvPink Printscreen

- Već smo imali intervju sa Mirom Marković,čiji smo intervju morali da skratimo, ona se nije ljutila. Ja sam insistirao da dobijemo intervju sa Slobodanom Miloševićem. Tada nam je rekla da se preko nje jedino može doći do njega - objašnjava Vuksanović, dodajući da su se jako brzo našli u Tolstojovoj ulici.

- Vesić je nosio tašnu sa deset diktafona. Mi smo kod njih bili oko tri sata. Otvara nam Slobodan Milošević, žvaće i izvinjava nam se. Kaže „Deco, izvinite ja sa posla pa nešto jedem“. I mi smo seli i pričali sa njima o najvećim državnim pitanjima - priča Vuksanović kako je u kući tadašnjeg predsesnika sedeo, razgovarao sa njim i ispijao , kako kaže, piće koje mu se u tom trenutku jako dopalo.

"Srbija više nema opoziciju"!

Vuksanović za Pravac kaže da je danas, nakon svega, shvatio zašto Srbija nema opoziciju.

- Opoziciju čine ljudi koji su se ispilili iz Đinđićevog DOS-a, iz vremena kada je načinjena najveća pljačka u istoriji svih ovih evropskih zemalja koje su prošle tranziciju. Žao mi je što sam bio u pravu kada sam na mitinzima govorio neke poruke koje su pokazale istinite. Treba da napadaju predsednika države, predsednicu Vlade Srbije, to je tekovina demokratije. Svako ima pravo na simpatije i antipatije, ali računa se rezultat na semaforu. Smederevska železara je paradigma pljačke DOS-ove i rezultat rada predsednika i njegovog tima sada. Nekadašnja vlast je prodala Železaru za 23 miliona Amerikancima, a tu je uloženo 700 miliona. Onda su tu pretapali tenkove naše vojske, a onda se kupuju isti tenkovi koji su se pretapali - priseća se Vuksanović kao je nekada sve funkcionisalo, ističući da sada, sa novom vlašću ta Železara uspešno radi i čak je, kako kaže, na otvaranju došao kineski predsednik.

Neprestano inistiranje opozije da se pojedini mediji gase, i njihova ponašanja u Skupštini, Vuksanović naziva „kamenim dobom politike“.

- U pristojnom, civilizovanom svetu se to ne dešava. Svako ima svoj ukus. Što bi Aleksandar Tijanić rekao, proglasili su godinu borbe protiv birača, a ova naša opozicija nije proglasila samo jednu već se odužilo. Nemoj da se ljute što su daleko. Liče na mačku koja ide u krug oko vruće kaše i nikako da se osmeli da je opet proba. Samo što to nije lepa i kućna maca, već mačor koji je pregojen - opisuje Vuksanović sadašnju opoziciju.

- Oni su kao čekovi bez pokrića, sve je lepo napisano ali neupotrebljivo - objasnio je on slikovito još jednom.

#Emisija Pravac

'