AKTUELNO

Gradske finansije nikada nisu bile stabilnije, rekao je Goran Vesić gostujući u Novom jutru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, izjavio je da je normalno da Vlada Srbije finansijski pomaže glavnom gradu. Kako kaže, Beograd čini 40 odsto ukupnog BDP-a zemlje, a određeni projekti nisu samo gradski, već, kako naglašava, i nacionalni. Pa prema tome, kakao je rekao, izjave koje se pojavljuju od delova opozije protiv Grada Beograda su besmislene.

Vesić je, gostujući u Novom jutru, takođe istakao da gradske finansije nikada nisu bile stabilnije.

- Istovremeno, rebalans našeg budžeta ima veće prihode. Normalno je da Vlada Srbije pomaže Beogradu. Skandalozno je što oni koji postavljaju pitanje državne pomoći Beogradu u stvari ne žele da Vlada Srbije pomaže Beograđanima - naglasio je Vesić.

Upitan za državnu pomoć Gradu od 150.000 evra u maju, Vesić je naglasio da je to način zamena teze, i kako je naglasio taj novac bio potreban da se isplate dugovi koje Grad ima prema roditeljima beba, koji su u vreme Dragana Đilasa duplo skuplje plaćali vrtiće.

Vesić ističe da je Đilas, u vreme kada je bio gradonačelnik, roditeljima naplaćivao duplo skuplje vrtiće nego sto je imao pravo.

- Danas vrtići koštaju oko 5.600 dinara, a u Đilasovo vreme su koštali i 9.500 dinara. Danas u vrtiće ide više od 70.000 dece, a tada je išlo oko 47.000 dece - naglašava Vesić.

- S obzirom da je naplaćivao duplo skuplje vrtiće roditelji su tužili grad i mi imamo tri milijarde potencijalnog iznosa koji ćemo morati da isplatimo roditeljima, jer je on naplaćivao duplo skuplje vrtiće - ističe Vesić.

Kako je naglasio, za tri milijarde može da se izgradi 15 vrtića i dodao da je za toliko Đilas oteo i roditeljima dece.

- Pošto su roditelji tužili Grad, Grad svakog meseca isplaćuje 100 ili 120 miliona sa računa roditeljima zbog njegove bahatosti - naglašava Vesić.

Kako je naveo, svi oni koji su protiv toga da Vlada Srbije pomaže Beogradu očigledno misle da Grad ne treba da dobija novac ni od Vlade, ni od javnih institucija, te da u opoziciji i jednom delu medija je mišljenje takvo da što je gore to je bolje.

- Kada gradimo metro ne možemo da gradimo sami, jer je to projekat čija će vrednost biti oko 3,5 milijarde evra i iza kojeg treba da stane cela država, kao što je i Beograd na vodi ne samo gradski, već nacionalni projekat, kao i obilaznica oko Beograda - kaže Vesić.

Naredna godina važna za Beograd!

Vesić je dodao i to da je sledeća godina veoma važna, kada je u pitanju razvoj Beograda. On je najavio projekte kao što je rekonstrukcija ulice Kneza Miloša sa podzemnom garažom, rekonstrukcija Savske ulice, završen Savski trg na koji će biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, rekonstrukcija četiri ulice - 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.

Naveo je i da će biti raspisan tender za izgradnju novog savskog mosta umesto starog Železničkog mosta i izmeštanje starog na Novi Beograd, kao i da će sledeće godine biti završena rekonstrukcija Knez Mihailove ulice i krenuti u rekonstruciju Vasine ulice i rekonstrukciju Studentskog trga.

Za sledeću godinu, Vesić je najavio i rekonstrukciju Krađorđeve ulice zajedno sa kejom, 70 novih fasada u Zemunu, dva nova tunela, rekonstrukciju Muzeja Grada Beograda i još mnogo projekata.

#Beograd

#Goran Vesić

'