AKTUELNO

Šef poslaničke grupe SNS Alesandar Martinović izjavio je danas da je izjava Sulejamana Ugljanina da će “pobediti fašističku neman Srbiju”, skandalozna, neprimerena i ratnohuškačka.

Takva izjava, rekao je Martinović novinarima u partlamantu, ne doprinosi dobrim odnosima između Srba i Bošnjaka i navodi da Ugljanin ne želi dobro čak ni sopstvenom narodu, jer da želi, ne bi takve izjave davao.

- Srbija nije fašistička država. Srbija je demokratska država, jer u fašističkim državama nemate izbore. Sulejman Ugljanin je potpuno slobodno učestvovao sa svojom listom ''Samoopredeljnje'' za Bošnjački nacionalni savet, niko ga u tome nije sputavao. Država mu ni na koji način nije pravila probleme, ne pravi mu ni dan danas, ali mi kao poslanici ne možemo da ćutimo na izjavu da je Srbija fašisitčka država - rekao je Martinović.

Komentarišući međusobne optužbe između SDPS i SRS, Martinović je kazao da se Srpska napredna stranka neće mešati u taj sukob, te da će braniti politiku koju zastupaju sve vreme, a to je politika mira i prosperiteta.

O Ugljaninu su govorili i poslanici u skupštinskoj sali, pa je radikalka Vjerica Radeta pitala da li će stranka Rasima Ljajića da bude u koaliciji sa Ugljaninom.

- Važno i suštinsko pitanje da li će Rasim Ljajić da bude u koaliciji u Nacionalnom veću sa grupom ''Vakat je'' koja je u koaliciji sa Sulejmanom Ugljaninom. Ako to uradi, onda on podržava Ugljanina - smatra Radeta.

Odgovorio joj je poslanik SDPS Muamer Bačevac, koji je istakao da je potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS-a Rasim Ljajić osudio Ugljaninovu izjavu koja je, kako kaže, neprihvatljiva.

- Stranka Rasima Ljajića nije učestvovala sa svojom listom na izborima za nacionalna veća. Da smo učestvovali, mi bi smo pobedili. Podržali smo listu ''Vakat je'' koja se bavila onim što mi zastupamo, da profesionalci preuzmu to veće i da se bave jezikom, kulutrom i informisanjem - rekao je Bačevac.

On smatra da se Radeta stalno trudi da iznosi laži i neistine, te da to nije korektno i nije fer. Radeta je kazala da je istina da je stranka Rasima Ljajića napravila predizbornu koaliciju sa “Vakat je” sa Ugljaninom.

- Da li je istina da je rekao, ako ova koalicija ne pobedi, goreće Novi Pazar? Vakat znači - vreme je, pa se mi pitamo da li je to vreme za neku novu revoliciju ili ustanak - rekla je Radeta.

Ranije danas, Bačevac je zatražio od predsednice skupštine Maje Gojković da u narednih nekoliko dana sazove Administrativni odbor da bi se lideru radikala Vojislavu Šešelju koji je, kako je rekao, osuđen, oduzme poslanički mandat, a Gojković mu odgovorila da ne prihvata ultimatume.

- Očekivala sam da se kada već govorite o fašizaciji jasno odredite od Sulejmana Ugljanina, vašeg koalicionog partnera i da raskinete koaliciju sa njim na lokalnom nivou - rekla je Gojković.

- Ako vi dajete meni ultimatum, evo ja dajem vama - poručila je Gojković.

#Aleksandar Martinović

'