AKTUELNO

Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, set poreskih zakona, tv taksa.

Usvajanjem 19 zakonskih predloga, među kojima su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o uređivanju naplate takse za RTS i RTV, Skupština Srbije završila je večeras jesenje zasedanje.

Sednica parlamenta, koja je trajala šest i po sati, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, završena je u svečanoj atmosferi, uz himnu "Bože pravde" i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Poslednjeg radnog dana u ovoj godini poslanici su usvojili izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje, pored ostalog, predviđaju mogućnost da više pravnih lica može da zakupi do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.

Usvojen je i set poreskih zakona, kojima je predviđeno proširivanje fiskalnog podsticaja i na mala i mikro preduzeća, ali i smanjenje kazne za građane koji ne plate porez na vreme. Skupština Srbije usvojila je Zakon o privrednim komorama, prema kome će od 1. januara 2017. godine biti obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije, kao i plaćanje članarine koju utvrdi Skupština te institucije.

Poslanici su prihvatili i Zakon o preuzimanju obaveza preduzeća "Srbijagas" prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug, u iznosu od nešto više od 23 milijardi dinara.

Usvojen je i Zakon o naučnostraživačkoj delatnosti, koje predvdviđaju obrazovanje Odbora za etiku u nauci, kao i Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpeli materijalnu štetu usled elementarnih i drugih nepogoda.

Autor: D. Jovanović

'