AKTUELNO

Profesor sa Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović smatra da su demokrate su iskoristilemogućnost da pretvore izbore za predstavnički dom SAD-a “za i protiv Donalda Trampa”.

- Ne mogu da kažem su pobedili, niti da je Tramp izgubio. Apsolutna pobeda bi bila da su osvojili i Senat i Kongres. To se nije desilo i mislim da nas kada budu predsednički izbori čeka burna trka- rekao je Trifunović gostujući u emisiji „Pravac“.

On je dodao da je Tramp prvog dana kada je postao predsednik otpočeo kampanju za drugi mandat.

- Tog trenutka je krenuo da ispunjava predizborna obećanja. On je došao kao reakcija središnje Amerike na Istočnu i Zapadnu obalu, neoliberlanu obalu i neoliberalnu Evropu. Njega je birala konzervativna Amerika, ona kojoj je malo previše da Amerika plaća sve račune po svetu, a da za to bude optuživana, da se meša u sve moguće stvari na svetu. Svi smo odahnuli kada je došao Tramp. Godinama smo se plašili da predsednik Severne Koreje ne ustane na pogrešnu nogu i stisne pogrešno dugme. Tramp je uspeo da relaksira tu situaciju - naveo je Trifinunović.

On smatra da je to najveći uspeh američkog predsednika i siguran je, kaže, da će Tramp nastaviti taj dijalog i da će mu svet zahvaliti na tome.

Foto: RTV Pink

- Desetinama godina nismo mogli mirno da spavamo od opasnosti tog sukoba - dodao je Trifunović, koji veruje da će Tramp gledati da sada svoju pažnju usmeri na predsedničku kampanju i međunarodne odnose.

- Amerika nije mogla da se navikne na čoveka koji je biznismen, koji je domaćin i sa kojim dogovori važe. Iz tog razloga je direktno ušao u sukob sa Kinom. Nije bilo normalno da Kinezi izvoze za Ameriku i plaćaju dva posto, a kada Amerika izvozi za Kinu plaća 22 odsto - dodao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, Srbija sa demokratskom Amerikom nije mogla da otvori pitanje Kosova, nailazila je na zid, ali politikom Vlade Srbij i dolaskom brojnih kongresmena, pre svega republikanaca, stvari su se izmenile.

- Sa administracijom Donalda Trampa je otvorena mogućnost dogovora. Imamo na čemu da zahvalimo ovoj administraciji i Trampovoj pragmatičnosti - dodao je Trifunović

#Darko Trifunović

'