AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Vučić obavestio je kancelarku Merkel o toku dijaloga i poslednjim potezima Prištine koji se tiču povećanja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, istakavši da ne razume kada neko na neodgovoran način krši postignute sporazume i narušava regionalnu saradnju i stabilnost.

Foto: Informer

Predsednik Vučić obavestio je kancelarku Merkel o poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji, zahvalivši joj na povećanju broja nemačkih investicija u Srbiji, koji danas zapošljavaju više od 52.000 ljudi.

Kancelarka Merkel pozdravila je ekonomske uspehe Srbije i istakla da ona želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Predsednik Vučić sve vreme nosi Ramondu, iako su svi šefovi država dobili različak.

Natalijina Ramonda - 'cvet feniks' i simbol primirja

Natalijina ramonda ili "cvet feniks" simobl je iskušenja kroz koja je prošla Srbija tokom Prvog svetskog rata a od pre šest godina i zvanično je simbol Dana primirja u našoj zemlji.Ovu biljku bledo ljubičaste boje je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića i dao joj ime po kraljici Nataliji Obrenović, a u literaturu je uveo Josif Pančić.Biolozi kažu da je Ramonda preživela još iz vremena ledenog doba, a utočište je našla u škrtom, planinskom tlu. Poznata je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti - čak i potpuno osušena, uz sasvim malo vode, Natalijina Ramonda može da oživi i nastavi svoj život."Cvet feniks" je tako odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put, a pozadina značke je zeleno-crna, što su boje Albanske spomenice.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

'