AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata Prof.dr Ilija Kajtes sa fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost

Prof.dr Ilija Kajtez sa fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, rekao je da bez obzira na diplomatska ulepšavanja ili umekšavanja, ipak je, kako kaže, reč o skandalu.

- Poruka ovoga protokola je u svakom slučaju loša i za istoriju i za pravdu, i za žrtve koje su zemlje pobednice dale u Prvom svetskom ratu. Ukoliko želimo da sve revitalizujemo i dovedemo u pitanje, postavlja se pitanje na čemu će ovaj svet da počiva. Ukoliko na toj proslavi neko ko apsolutno nije učestvovao ili je bio na drugoj strani, dobije prioritet, postavlja se pitanje šta je poenta te proslave - rekao je Kajtez.

Kako kaže, u toj revitalizaciji zaista, ništa nema ni temelj ni osnovu, ni čvrst postulat.

Zoran Milivojević, diplomata, rekao je da se u Parizu organizovao jedan specijalni skup, i svakako da je imao veoma jasan protokol, koji uvek ide od vrha države.

- Međutim, može da se potkrade i greška. Tu je učestvovao veliki broj državnika i svim tim stvarima se vodi računa. Mislim da je ovde bio pogrešan pristup, odnosno kriterijum po kome se i pozivalo i po kome se kasnije vršio raspored. Prvo što je uopšte Kosovo pozvano, zatim i ta zastava u crkvi, reće skandal sa rasporedom - rekao je Milivojević.

Kako kaže, to sve pokazuje da je kriterijum pozivanja bio takav da se nisu posebno izdvojile zemlje pobednice Prvog svetskog rata.

- Odnosno, da je kriterijum po kome su organizovali to sve bilo bliže današnjem stanju na međunarodnoj zajednici i na globalnom planu, nego po simbolici jučerašnjeg dana. Po mom mišljenju trebalo je da bude prisutan kriterijum da u prvom planu budu zemlje pobednice - rekao je Milivojević.

Milivojević je rekao da se ovakvim stvarima uvek nezadovoljstvo kasnije izražava, jer je, kako kaže, tada već sve gotovo.

- Predsednik Vučić se ponašao krajnje racionalno, na vama u toj situaciji ostaje samo da istrpite na neki način, ali i da stavite do znanja da niste zadovoljni tim činom. Francuska strana je prepoznala da je napravila ogroman propust. To što je Mondolini izneo ovde, sasvim sigurno je stav Francuske, zbog toga je bila i ovakva reakcija predsednika Vučića - rekao je Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, brza reakcija Francuske pokazuje u kojoj meri shvataju da je napravljen ogroman propust.

- Ono što smo juče mogli da čujemo i u medijima i na javnoj sceni, pokazuje da je morala da usledi reakcija Francuske, ukoliko postoji namera i orijentacija za dobrim odnosima sa Srbijom - rekao je Milivojević.

Kajtez je rekao da je poruka me samo Srbiji, već i drugim zemljama, da ovo vreme najviše poštuje poslušnost, lojalnost i okrenutost ka evroatlanskim integracijama.

- Kakvu smo poruku dobili? Da je to zaista jedan skandal, vrši se neka vrsta ideološkog linča. Oni naravno nisu mogli to da urade prema jednoj velikoj Rusiji. Mada je pitanje gde je bilo i njegovo mesto. Odnos prema nama je u najamnju ruku bio skandal - rekao je Kajtez.

Kako kaže, mi smo kroz istoriju platili najveću moguću cenu.

- Ono što je dobro, jeste da pokušamo da izađemo iz matrice, a to je da u politici govorimo o ljubavi, solidarnosti, braći po oružju. Moramo da se okrenemo racionalnim rezonima, interesnim, da vidimo gde nam je mesto i da na hladan način donosimo državničke odluke - rekao je Kajtez.

Podsetimo, raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima. U diplomatskim krugovima se moglo čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su, kako saznajemo, objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Prema našim saznanjima, primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.

#Aleksandar Vučić

#Ilija Kajtez

#Pariz

#Zoran Milivojević

'