AKTUELNO

Odluka hrvatskog Ministarstva državne imovine da objavi javni poziv kojim daje u zakup preostalu imovinu srpskih firmi i institucija, jedan je u nizu dokaza neprijateljske politike Hrvatske prema Srbiji, ocenio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Miodrag Linta je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da Hrvatska više od 14 godina otvoreno krši Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna stečena prava", u kojem je navedeno da svim građanima i pravnim licima mora biti priznata, zaštićena i vraćena imovina koju su imali na dan 31. decembra 1990. godine u jednoj od država bivše SFRJ.

Dodao je da u Aneksu G piše i da će bilo kakvo oduzimanje imovine učinjeno nakon posljednjeg dana 1990. godine biti ništavno.

Linta je pozvao Vladu Srbije da se obrati Komitetu za ljudska prava UN i drugim međunarodnim organizacijama sa zahtevom da Hrvatska konačno počne da primjenjuje Aneks G Bečkog sporazumja o sukcesiji.

- Stotine hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana, kao i stotine srpskih firmi i drugih institucija, ne mogu više od dve decenije da sudskim putem ostvare svoja imovinska prava u Hrvatskoj - ističe.

Kaže da brojni primeri jasno potvrđuju da u Hrvatskoj postoji etnički motivisano pravosuđe čiji je cilj "legalizacija otimačine srpske privatne i javne imovine".

- Zbog toga Hrvatska sistematski krši i međunarodno pravo i sopstveni Ustav - navodi Linta i kaže da je to zato što prema međunarodnom pravu i Ustavu Hrvatske Bečki sporazum o sukcesiji, kao međudržavni sporazum koji je potvrđen u hrvatskom Saboru marta 2014. godine, ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona.

#Hrvatska

#Imovina

#Miodrag Linta

#Srbija

'