AKTUELNO

Azem Vlasi, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija za spoljnu politiku, izneo je svoju skandaloznu teoriju o protokolu u Francuskoj tokom ceremonije obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu, dok francuski list „Figaro“ danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na ceremoniji u Parizu“, Vlasi smatra da ništa nije slučajno.

- Gde god vide predstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mesta gde je Tači sedeo, a gde Vučić, očigledno je da predsednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mesto među pobednicima u Prvom svetskom ratu. A Srbija je, istorijski gledano, odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smestio tamo negde pozadi - kazao je Vlasi.

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vlasi, „šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobednika“.

Osvrćući se na susret kosovskog predsednika Tačija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Vlasi kaže:

- Usputni susret Tačija sa Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost, i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se ništa ne menja - zaključio je Vlasi.

Pročitajte još: Figaro: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu

#Aleksandar Vučić

#Azem Vlasi

#Pariz

'