AKTUELNO

Ovaj važan jubilej jednog od Akademijinih najstarijih instituta prati niz različitih prigodnih manifestacija.

Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti 2022. godine obeležava prvih 75 godina rada i to pod sloganom „Nikad mlađi!“.

Foto: PROMO

Prva manifestacija bila je konferencija „Antropologija (u) budućnosti“ koja je održana 8. i 9.septembra u Arheološkom parku „Viminacijum“. Ovaj nacionalni skup sa međunarodnimučešćem zajednički su organizovali Etnografski institut SANU i Arheološki institut iz Beograda,a skup su otvorile prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU i dr. Angelina Raičković Savić, naučna saradnica Arheološkog instituta u Beogradu.

Foto: PROMO

„Antropologija (u) budućnosti“ okupila je naučnike iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije,Grčke, Nemačke i Velike Britanije, a pored etnologa i antropologa, bilo je i kolega iz drugihdisciplina – medicine, arheologije, sociologije, sinologije, folkloristike i ženskih studija – štosvedoči o interdisciplinarnom karakteru konferencije.

Foto: PROMO

Tokom dva dana naučnog skupa održano je ukupno 6 sesija na kojima su učesnici i publika izzemlje i inostranstva – neki su bili prisutni uživo, dok su drugi konferenciju pratili online –razmatrali kako budućnost antropologije, tako i budućnost sveta u kojem živimo. Neke odznačajnijih tema koje su pokrivene uključivale su odnose između ljudi i tehnologije iproblematiku istraživanja u virtuelnom svetu, krizu Antropocena i različite disciplinarneodgovore na nju, pitanja ekološke antropologije, potrošnje, religije i religioznosti, budućnostiobrazovanja, narodne kulture i muzejske prakse. Tema koja je prožimala čitavu konferenciju bilaje promocija i primena antropoloških i drugih naučnih saznanja u širem društvenom kontekstu,pre svega kroz učešće u kreiranju različitih javnih politika. Sve sesije su bile propraćene živomdiskusijom i učešćem publike. Skup su svečano zatvorili dr Branko Banović, naučni saradnikEtnografskog instituta SANU i prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog institutaSANU.

Foto: PROMO

Sledeća u nizu manifestacija kojom će biti obeleženo 75 godina rada Etnografskog Instituta SANU je Svečana akademija povodom jubileja koja će biti održana u sredu, 14. septembra u 12 časova u Palati Srpske akademije nauka i umetnosti.

Foto: PROMO

Autor: S.P.

#75 GODINA

#EISANU

#Nikad mlađi

#SANU