AKTUELNO

Evo koliko će vas na odmoru koštati pozivi, SMS i surfovanje na netu.

Od juče srpski turisti koji imaju pakete mobilne telefonije domaćih mobilnih operatora – „Telekoma Srbija”, „A1 Srbija” i „Telenora d.o.o.” – u Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, Albaniji i južnoj srpskoj pokrajini Kosovu mogu da razgovaraju bez ograničenja, jer je u ovim zemljama i zvanično ukinut roming.

Međutim, u nekim slučajevima ograničeno je korišćenje interneta, te se savetuje da pre putovanja detaljno proverite uslove kod svog operatora. Ipak, na mnogim omiljenim destinacijama srpskih turista i dalje možete žestoko nabiti račun za telefon, a dok sačekamo da se i tamo ukine roming, a ovo je pregled trenutnih cena SMS poruka, minuta i interneta u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Cene usluga za korisnike Telenora Srbija: Tarifni dodatak „Roming 1 GB 7 dana” korisnicima daje 1 GB internet saobraćaja tokom sedam dana (168 sati od trenutka aktivacije) u mrežama svih mobilnih operatora po ceni od 699 dinara. Ovaj dodatak važi za Hrvatsku, Sloveniju, Bugarsku i Tursku.

NAJPOVOLJNIJA LOKALNA SIM KARTICA

Najpovoljnija i najjednostavnija varijanta prilikom boravka u zemlji u kojoj postoji roming je kupovina lokalne SIM kartice sa pripejd paketom, koji obuhvata određeni broj minuta, SMS poruka i interneta. Većina kompanija nudi i posebne pakete za turiste, koji najčešće važe sedam, 15 ili 30 dana.

HRVATSKA

U Hrvatskoj postoji više paketa koji turistima omogućavaju da po povoljnoj ceni koriste svoje mobilne telefone i za vreme godišnjeg odmora. Tako, na primer, za samo tri evra možete dobiti 2.500 MB interneta i 400 minuta ili SMS poruka koje morate iskoristiti u roku od sedam dana.

SLOVENIJA

U Sloveniji su najpopularniji pripejd paketi koje možete potrošiti u roku od 30 dana. Tako za 10 evra možete dobiti 100 GB interneta, 100 minuta razgovora i 100 SMS poruka. Za 15 do 17 evra ćete uz istu količinu interneta dobiti i neograničene minute i SMS poruke.

BUGARSKA

U Bugarskoj za 10 leva, što je oko 600 dinara, možete dobiti 8 GB interneta koji važe 14 dana, ali minute za razgovor moći ćete da iskoristite samo u lokalu i za roming u zemljama EU. I ovde se pripejd kartica kupuje samo uz pasoš.

TURSKA

U Turskoj neki operatori nude paket dobrodošlice za turiste, koji uključuje 20 GB interneta, 200 minuta i neograničen Votsap čet za 169 turskih lira, što je oko 1.900 dinara. Postoje i paketi koji obuhvataju 750 minuta, 1.000 SMS poruka i 20 GB interneta za 40 lira (oko 450 dinara) i važi 28 dana.

Autor:

#Putovanja

#Roming