AKTUELNO

Pojava meduza u morima Grčke povezuje se sa povećanom temperaturom vode, sa vetrovima, a ponekad i sa intenzivnim padavinama tokom proleća.

Takođe i sa manjkom prirodnih neprijatelja meduza kao što su delfini, kornjače i neke vrste riba, jer se larve pojedinih riba hrane upravo meduzama.

Pogrešno je razmišljanje da se meduze pojavljuju isključivo u čistoj ili isključivo u prljavoj morskoj vodi, piše Grčka info.

Korisni saveti

Kretanje meduza dosta zavisi od morskih struja, a kako se one u moru veoma sporo kreću jasno je da se ne mogu boriti protiv struje. Kao rezultat toga, ne može se sa sigurnošću predvideti na kojim plažama i kada će ih biti.

Ipak i za ovaj problem postoje neke smernice koje se mogu pratiti i eventualno pomoći da izbegnete plaže na kojima ih može biti.

Kupači bi trebalo da pre odlaska na plažu pogledaju vremenske prilike i vetrove.

Da bi oterao meduze, vetar treba da duva u suprotnom pravcu od plaže. Na primer, ako plaža ima pogled na jug, da bi se smanjila mogućnost pojave meduza vetar mora da se spušta sa severa. Prostije rečeno, vetar treba da duva sa obale ka moru, a ne sa pučine ka obali. Na taj način talasi koje vetar stvara odnose meduze sa plaža prema pučini.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko na plaži ima planktona, građanima se preporučuje da izbegavaju kupanje, jer se meduze hrane planktonom, a njihove urtikarije su male, providne i mogu dostići 10 metara dužine.

Ako na nekoj od grčkih plaža primetite ljubičastu meduzu (Pelagia noctiluca), preporučuje se da ne rizikujete kupanje u moru i da obavezno imate sa sobom neku antihistaminsku kremu ili kortizonsku mast koju možete nabaviti u bilo kojoj apoteci.

Kupačima može pomoći kupovina tankog odela za plivanje od likre koje prekriva veći deo tela.

Turisti ne bi smeli bez razloga da iznose meduze iz mora i da ih zakopavaju u pesak, s jedne strane i zbog činjenice da neko može slučajno nagaziti meduzu i povrediti se.

Sa druge strane ubijanje i vađenje na obalu jedne ili par meduza neće rešiti problem jer ih u moru ima na stotine pa čak hiljade primeraka.

Istraživači kažu da za meduze male promene temperature nisu toliko važne, ali da bi uzrok invazije mogli da budu vetrovi koji kad duvaju podižu vodu iz dubina i tako guraju meduze prema obali.

Projekat praćenja kretanja meduza u morima započet je pre nekoliko godina i možete ga pratiti na sajtu OVDE.

Na linku postoji i mapa na kojoj su obeleženi delovi grčkih mora na kojima su viđene meduze.

Informacije o meduzama se redovno ažuriraju. Postoji i Fejsbuk grupa Jellyfish in Greece. Grupa je na grčkom jeziku i u njoj lokalno stanovništvo obaveštava o pojavi i vrstama meduza u njihovim mestima.