AKTUELNO

Odlazak na Santorini nije nedostižan kako mnogima izgleda, kada pogledaju cene na "bukingu", ali je važno da birate mesto gde odsedate, rezervišete ga ranije, a cene pre sezone se dosta razlikuju u odnosu na one u julu i avgustu.

Grčko ostrvo Santorini poslednjih godina je veoma popularno među turistima širom sveta, nastalo je na ostacima vulkana čiji se krater urušio, a na njegovim obroncima (kalderi) nastala su današnja naselja, jedna od najpoznatijih na svetu.

Najlepše fotografije na Instagramu, nastaju upravo ovde, pa vrlo često mora da se sačeka red za fotografisanje, te je najbolje da poranite rano ujutru ukoliko želite "instagramične" fotografije ili budete strpljivi. Jedan od najromantičnijih zalazaka sunca je upravo ovde, a restorani na kalderi su puni u ovo vreme, kada se traži i mesto više. Međutim i cene u njiima su dosta visoke.

Foto: Unsplash.com

Ukoliko se odlučite za letovanje ovde, potrebno je da znate da Santorini nije finansijski nedostižna destinacija kao što izgleda kad otvorite booking, ali je potrebno izbegavati smeštaj u Iji. Takođe, rezervišite ga bar dva meseca unapred i pre sezone.

Travel Blogerka Željka Kočić je na svom Instagramu objavila iskustva sa putovanja i dala korisne savete onima koji žele da putuju ovde.

Wizzair kompanija saobraća ponedeljkom i petkom direktnim letom iz Beograda do Santorinija u toku sezone, let traje 90min, a povratna karta košta 80 evra. Dodatni prtljag se posebno naplaćuje. Cene smeštaja, hrane, pića, suvenira i svega ostalog variraju u zavisnosti od mesta u kojem ste (najskuplja je svakako Oia).

Smeštaj sa doručkom u hotelu u Kamariju za 3 noći iznosi 215 evra ukoliko se rezerviše 2 meseca ranije. Hrana je u proseku 10 evra po osobi, a iznajmljivanje kvada 45 evra po danu, kafa je 3 evra, pivo 6 evra, vino 4 evra, sok od 3 evra. Ležaljke i sunocbrani su besplatni na plaži u Kamariju. Suveniri su oko 1.5 evro po komadu (magneti). Cene variraju od mesta do mesta i razlikuju se u sezoni.

Foto: Unsplash.com

Umesto kvada možete da rentate i motor, auto ili bagi, ali možete da se krećete i autobusom po ostrvu - cena karte je oko 1.50€. Cene goriva variraju od pumpe do pumpe, od 2.5€-2.75€/litar), rentanje automobila je više od 100 evra po danu.

Važno je da znate da Santorini nije pogodan za porodična putovanja, jer nema sadržaja za decu, takođe plaže nisu peščane, već crne šljunkovite. Tako da ukoliko želite aktivno kupanje i sunčanje, bolji izbor su druga grčka ostrva, ali je Santorini raj za oči i svakako ga treba posetiti.